Datorită producerii de bioxid de carbon de către mitocondrii, organismul uman este supus zilnic unei sarcini acide. Protonii sunt foarte toxici pentru organism, deoarece se pot lega de proteine schimbându-le funcţia sau forma.

Când pH-ul mediului intern suferă variaţii importante apar tulburări de metabolism celular sau creşte permeabilitatea membranară. Valori ale pH-ului sub 7 sau peste 8 sunt incompatibile cu viaţa.

• Citește și: Ce este de fapt pH-ul. O explicație la nivel atomic

 

Producerea de acizi

Acidul este o substanţă care conţine unul sau mai mulţi ioni de hidrogen ce pot elibera protoni în soluţie. În urma proceselor metabolice ale organismului sunt formaţi două tipuri de acizi: volatili şi nevolatili.

Acizii volatili pot trece din stare lichidă în stare gazoasă – dioxidul de carbon este un acid volatil care formează cu apa acidul carbonic (H2CO3). Dioxidul de carbon va fi eliminat la nivelul plămânilor prin respiraţie.

Acizii nevolatili: aceştia nu pot fi transformaţi în gaz şi nu se vor putea elimina pe la nivelul plămânilor. În schimb, se pot elimina cu ajutorul rinichilor.


Rolul plămânilor

Plămânii intervin în reglarea concentraţiei de dioxid de carbon cu ajutorul ventilaţiei. Dacă ventilaţia este diminuată se produce o retenţie de dioxid de carbon – ce va determina acidoză respiratorie. Dacă ventilaţia este crescută se produce alcaloză respiratorie prin eliminarea de dioxid de carbon. Deci plămânii vor răspunde la orice modificare a pH-ului sau a presiunii oxigenului şi a dioxidului de carbon prin creşterea sau scăderea ventilaţiei.


Rolul rinichilor

Rinichii intervin în reglarea concentraţiei de bicarbonat. Aceştia asigură reabsorbţia bicarbonatului sau regenerarea sa. Dacă este compromisă ventilaţia, organismul va elimina protonii pe cale renală pentru a împiedica producerea acidozei metabolice.


Acidoza metabolică

Acidoza metabolică apare atunci când creşte cantitatea de acizi nevolatili produsă, scade eliminarea lor la nivel renal sau organismul pierde substanţele alcaline. Una dintre cele mai frecvente cauze de acidoză metabolică este diabetul zaharat. Cetoacidoza diabetică poate fi semnul de debut al diabetului zaharat sau se poate datora unor complicaţii ale diabetului deja instalat.

O altă cauză de acidoză metabolică este diareea masivă prin care organismul pierde substanţe alcaline şi rămâne cu acizii.

Acidoza metabolică se manifestă discret, primele simptome apar abia după ce concentraţia de bicarbonat scade sub 15 mEq/l. Cele mai importante simptome se manifestă ca tulburări ale funcţiilor cardio-vasculare, neurologice sau osoase. Dacă pH-ul scade sub 7,1 se reduc contracţiile inimii cu posibilitatea opririi acesteia (stop cardiac). În general se manifestă prin hipotensiune arterială, greţuri, vărsături, iar în unele cazuri se poate ajunge la comă.


Alcaloza metabolică


Alcaloza metabolică se caracterizează prin creşterea pH-ului (scade concentraţia ionilor de hidrogen din sânge). Pentru apariţia alcalozei este necesar ca în organism să se adune o cantitate mare de baze, iar mecanismele de excreţie a acestora să nu funcţioneze – alcaloza metabolică apare atunci când în sânge creşte concentraţia de bicarbonat.

Cauzele principale ale alcalozei metabolice sunt vărsăturile masive, diareea cronică, scăderea concentraţiei de potasiu şi magneziu sau unele tulburări endocrine.

Alcaloza metabolică nu are semne sau simptome specifice. Se suspectează apariţia alcalozei la persoanele care au prezentat vărsături masive sau au urmat un tratament intens cu antidiuretice.

Creşterea pH-ului peste 7,6 se însoţeşte de tulburări de ritm cardiac. Uneori apare tetania (contracturi musculare involuntare) mai ales dacă concentraţia calciului din sânge este scăzută şi alcaloza se instalează rapid.





Bibliografie
emedicine.medscape.com/article/242975-overview#a0101
emedicine.medscape.com/article/243160-overview

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.