Intoxicaţiile cu medicamente afectează toate categoriile de vârstă. Aproximativ 90% sunt accidentale, iar 10% voluntare (tentative de suicid). 80% dintre substanţele toxice pătrund în organism pe cale orală, urmate de absorbţia prin piele şi prin inhalare.


Intoxicaţia cu benzodiazepine


Probabil cel mai cunoscut medicament din această categorie este diazepamul. Intoxicaţiile cu aceste substanţe se manifestă prin somnolenţă, vedere dublă, greutate în vorbire până la comă şi deces. Tratamentul este specific şi constă în administrarea de Flumazenil intravenos în cantitate de maxim 2 mg.


Intoxicaţia cu barbiturice

Din categoria barbituricelor fac parte fenobarbitalul, ciclobarbitalul sau amobarbitalul. Intoxicaţiile cu barbiturice se manifestă prin tulburări de vorbire, ameţeli, dureri de cap şi comă. Iniţial pupila este mică (mioză), apoi devine mare (midriază). Mai pot apărea probleme respiratorii, iar presiunea arterială scade. Tratamentul specific constă în creşterea diurezei (creşte cantitatea de urină eliminată) mai ales în cazul intoxicaţiilor cu fenobarbital.

 
Intoxicaţia cu antidepresive

Din categoria antidepresivelor fac parte imipramina, clopipraminul sau doxepinul. Intoxicaţia cu antidepresive se manifestă prin tulburări de ritm cardiac care se pot transforma în stop cardiac, tulburări respiratorii sau comă. Tratamentul urmăreşte prevenirea agravării stării de sănătate (insuficiență respiratorie, stop cardiac). Se va administra victimei bicarbonat de sodiu pentru reducerea acidozei metabolice care apare.


Intoxicaţia cu neuroleptice

Clorpromazina, tioridazin, haloperitol sunt câteva medicamente din categoria neurolepticelor. Intoxicaţia se manifestă prin tulburări neurologice (dificultate în vorbire, convulsii sau comă), tulburări cardiace (scade tensiunea arterială), hipersalivaţie şi retenţie de urină. Nu există un antidot specific în astfel de intoxicaţii, se poate administra Flumazenil intravenos fără a depăşi 2 mg.


Intoxicaţia cu salicilaţi

Cel mai cunoscut şi utilizat medicament din această categorie este aspirina. Intoxicaţia se manifestă prin creşterea frecvenţei respiraţiei, greţuri şi vărsături, dureri abdominale; simptomele se pot agrava ajungându-se la comă. Tratamentul constă în rehidratarea organismului pe cale intravenoasă (perfuzii cu ser şi glucoză), prevenirea efectelor acidozei (se administrează bicarbonat de sodiu). Dacă intoxicaţia este gravă se poate elimina aspirina folosind rinichiul artificial (hemodializă).


Intoxicaţia cu paracetamol

Concentraţiile mai mari de paracetamol din sânge vor afecta ficatul şi inima. Semnele iniţiale includ greţuri şi vărsături, dar se poate ajunge la comă şi deces. Antidotul în intoxicaţiile cu paracetamol este N-acetilcisteina. Acesta se va administra oral dacă este posibil; se poate utiliza sulfatul de sodiu ca purgativ.

Substanțele medicamentoase sunt diferite şi vor produce şi o simptomatologie diferită atunci când se găsesc în organism în concentraţii crescute. Tratamentul acestor intoxicaţii este comun până la un punct. Se vor asigura funcţiile vitale ale victimei pentru a prevenii complicaţiile grave care pot duce la deces. Se va decontamina pe cât este posibil organismul de substanţe toxice. Dacă medicamentul a fost aplicat la nivelul pielii sau al ochilor se vor spăla aceste regiuni cu apă cel puţin 15 minute. Decontaminarea digestivă are efect doar dacă se face în primele ore de la ingestie (primele 4 ore). Spălătura gastrică este cea mai eficientă metodă dacă este făcută în timp util, se mai poate administra cărbune activ şi diferite substanţe purgative osmotice (vor stimula evacuarea tubului digestiv prin scaune moi şi frecvente). Aceste metode pentru a fi eficiente trebuie aplicate cât mai rapid posibil de la momentul ingestiei. Pe lângă aceste metode se vor aplica şi măsuri specifice. Aceste intoxicaţii pot fi prevenite prin grija de a nu lăsa medicamente la îndemâna copiilor şi a persoanelor fără discernământ.




Bibliografie
www.informatiamedicala.ro
www.sfatulmedicului.ro

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.