Tipuri constituţionalePrimele încercări de a împărţi indivizii pe tipuri constituţionale au fost în antichitate. Hipocrat şi Galen au diferenţiat 4 tipuri constituţionale. Clasificarea lui Hipocrat nu s-a bazat pe observaţii atente, neavând un temei fiziologic.

 

 

 

Studiul constituţiei a fost reluat la începutul secolului trecut. Galen a dat importanţă şi constituţiei fizice, introducând noţiunea de „habitus” – aspect general al oamenilor, termen întâlnit şi astăzi în limbajul medical.

Iată cele patru tipuri constituționale:

1.    Tipul sanguin : persoane energice, cu o mare capacitate de activitate.
2.    Tipul flegmatic : cuprinde indivizi activi, dar cu reacţii mai lente.
3.    Tipul coleric, sau dezechilibrat. În această categorie intră persoanele impulsive, uşor iritabile şi cu reacţii violente.
4.    Tipul melancolic: caracteristic celor lipsiţi de energie, introvertiţi, cu tendinţă sper depresie.


 



Sigaud şi McAuliffe au diferenţiat, pe baza dezvoltării unor regiuni ale corpului, 4 tipuri noi : respirator, digestiv, muscular şi cerebral. După ei a urmat Bogomolet, care s-a bazat pe tipologia structurii ţesutului conjunctiv, pe care a diferenţiat-o în 4 tipuri: păstos, fibros, astenic şi lipomatos. El susţinea că particularităţile organismului sunt legate de aceste diferenţe structurale.

Una dintre cele mai cunoscute clasificări, a fost făcută de către Ernst Kretschmer – el a diferenţiat oamenii în 5 tipuri constituţionale : tipul subţire (leptosom), tipul îndesat (picnic), tipul atletic, tipul displastic şi tipul normal, cu înfăţişare obişnuită. Pentru Kretschmer, aceste tipuri constituţionale corespundeau anumitor afecţiuni, cel mai des întâlnite la leptosom şi picnic.

Leptosomii – persoane înalte, slabe, cu membrele subţiri. Sunt predispuse la hipotensiune, oboseală musculară, astenie. Din punct de vedere psihic, sunt persoane închise, introvertite, nesociabile, cu gândire abstractă şi cu tendinţă spre schizofrenie.
Picnicii – sunt persoane mai scunde, cu tendinţă spre obezitate. Sunt predispuşi la hipertensiune şi diabet. Comportamental, sunt persoane deschise, sociabile, extrovertite, adaptabile, dar instabile. Pot deveni maniaco-depresivi.

Este rar ca un individ să corespundă unui singur tip constituţional. Cel mai frecvent, formele sunt mixte, cu predominanţa unuia dintre tipuri. Pe parcursul vieţii, tipul constituţional se poate schimba, fapt datorat, în principal, mediului social.

O altă clasificare a tipurilor constituţionale a fost făcută de către Pavlov. Acesta distingea 4 tipuri, pe baza activităţii nervoase. Cele 4 tipuri au o corespondenţă în clasificarea făcută de Hipocrat.
1.    Energic, echilibrat şi mobil – corespunde tipului sanguin
2.    Energic, echilibrat şi inert – este tipul flegmatic.
3.    Energic, dezechilibrat – cuprinde indivizii colerici, impulsivi, violenţi.
4.    Slab – în tipologia lui Hipocrat, ar corespunde melancolicului.

Spre deosebire de celelalte clasificări, Pavlov, a arătat că tipurile sale nu sunt permanente şi acestea se pot identifica, fiind legate de condiţiile de viaţă, de educaţie.

De aici rezultă importanţa mediului de viaţă în modelarea tipului de activitate nervoasă a unui individ, afirmaţie demonstrată de unul dintre colaboratorii lui Pavlov, Maiorov. Acesta a împărţit un grup de căţei, după naştere, în două grupuri. Un grup a fost ţinut mereu în cuşcă, izolat de mediul înconjurător. Cel de-al doilea grup a primit libertate totală. Căţeii izolaţi păreau să facă parte din tipul slab, fiind uşor inhibabili, predominând reflexe de panică.  În celălalt grup, pe măsură ce experienţa individuală se îmbogăţea, a apărut un reflex de investigaţie. Pentru căţeii izolaţi, lipsa libertăţii le-a mascat posibilităţile reale ale scoarţei cerebrale.

În ultimii ani şi-a făcut loc aşa numita „personalitate coronariană” (se referă la arterele coronare care vascularizează inima). Coronarienii au un comportament de tip „A”, caracterizat prin spirit de competiţie, ambiţioşi, urmăresc reuşita profesională şi socială, agitaţi, nerăbdători, ostili faţă de cei din jur. Tipul „B”, caracteristic persoanelor lente, calme, mai indiferente.

Deşi există multe clasificări, unele acceptate, altele mai puţin, caracterul unui om se poate schimba pe parcursul vieţii, în funcţie cu mediul social, dar schimbările trebuie să apară la vârste mai fragede, când indivizii sunt mult mai receptivi la ce se petrece în jurul lor.

 



Bibliografie:
florentina.ro/Tip_constitutional/307
en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Kretschmer
medical-dictionary.thefreedictionary.com/constitutional+type

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.