Despre tine, despre mine, despre noi... Corpul uman este alcătuit din celule, ţesuturi, organe şi sisteme de organe. Ele însă nu funcţionează independent, ci au o strânsă legătură, realizându-se astfel armonia deplină ce caracterizează organismul nostru.

Iată câteva curiozităţi despre copul uman:

1. Un pachet de ţigări fumat pe zi, echivalează cu aproximativ 70 de grame de gudron pe an. Gudronul este obţinut din prelucrarea petrolului şi intră în componenţa vopselelor sau a asfaltului).

2. Oasele umane sunt foarte rezistente. Femurul, cel mai lung os din organism, poate susţine o greutate de 1500 de kg.


3. Fără mucoase ne-am autodigera! Enzimele digestive secretate de organism sunt atât de corozive, încât ar putea dizolva oţelul. Din fericire, suntem protejaţi de mucoase. Secretat  de celule specializate, mucusul se reînnoieşte la câteva zile.

4. Risipă de material genetic! La o ejaculare, un bărbat elimină între 200 şi 300 de milioane de spermatozoizi. Dintre aceştia, doar unul va forma, împreună cu ovulul, zigotul.

5. Cel mai mare organ al omului este pielea! Aceasta poate cântări până la 5 kg şi poate acoperi o suprafaţă de aproape 2 m2. Este unul dintre organele cu cea mai mare rată de înnoire.

6. Ovarele conţin aproximativ 400.000 de ovule. Din acestea, doar 400 ajung să fie eliminate de-a lungul vieţii (câte unul în fiecare lună).

7. De-a lungul vieţii, un om secretă până la 25,000 de litri de salivă. Cea mai are parte din această cantitate este înghiţită.

8. În primii ani de viaţă, capul reprezintă un sfert din lungimea corpului. La maturitate reprezintă a opta parte din înălţimea corpului.

9. Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare. Iar unghiile de la mâna dreaptă, la dreptaci, au o rată mai mare de creştere decât la mâna stângă.

10. Cel mai mare vas de sânge din corpul nostru este aorta. Aceasta are un diametru de aproape 3 centimetri la origine. La polul opus, se găsesc capilarele. Acestea sunt cele mai mici vase, iar viteza sângelui este, de asemenea, cea mai redusă, deoarece aici au loc schimburile de substanţe cu ţesuturile.

11. Stomacul unui om poate susţine un volum de până la 1,5 litri. Dacă distensia creşte, acesta poate compresa organele din jur, inclusiv inima. Măcar am muri cu „burta plină”!

12. Ce rol au degetele de la picioare? Cu ele nu putem scrie sau ridica obiecte, însă ne ajută în susţinerea echilibrului corpului, atunci când stăm în picioare.

13. Plămânul drept este mai mic decât plămânul stâng, deoarece plămânul stâng trebuie să facă loc şi inimii în cavitatea toracică.

14. Inima nu este în stânga! Deşi cu toţii indicăm că inima ar fi situată în partea stângă, de fapt nu e chiar aşa. Inima este situată în spatele sternului, fiind doar îndreptată uşor spre stânga.

15. Cel mai mare consumator de glucoză din corpul uman este creierul. Acesta, pentru o funcţionare normală, are nevoie de aproximativ 120g de glucoză pe zi.



Bibliografie: „Esenţial în fiziologie”, volumele I şi II, Gheorghe Petrescu, editura „Junimea”, 2008
Credit imagine depositphotos.com 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.