Un ţânţar nu poate transmite virusul HIV. Dacă ar fi putut, probabil că rata răspândirii acestui virus ar fi fost mult mai mare, iar ţările bogate ar fi dus o luptă cruntă pentru stârpirea ţânţarilor.

Cum se transmite HIV printr-un ac infectat?

Atunci când o persoană infectată cu HIV este înţepată cu un ac, pe acest ac pot rămâne viruşi. Când acelaşi ac este folosit la un alt pacient, virusul ajunge în sângele acestuia, se cuplează la celulele T ale pacientului şi începe să se multiplice. În acest fel, virusul este transferat, prin intermediul acului injecţiei, de la un individ infectat cu HIV la un om sănătos.

 

HIV
Reprezentare grafică a virusului HIV

 

 


De ce nu poate înţepătura ţânţarului transfera virusul HIV?

Atunci când un purtător de virus HIV este înţepat de un ţânţar, un număr de viruşi sunt preluaţi de insectă. Numai că odată ajuns în ţânţar, virusul HIV nu găseşte celulele T umane pentru a se replica. Sistemul digestiv ucide virusul înainte ca ţânţarul să muşte din nou.

Cum transmite ţânţarul malaria?

 

Parazitul malariei
Parazitul malariei între celule roşii

 

Parazitul care provoacă malaria, spre deosebire de virusul HIV, poate supravieţui şi se poate multiplica în interiorul ţânţarului. Atunci când ţânţarul înţeapă, acesta injectează un pic de salivă. Parazitul este astfel transmis în corpul uman prin intermediul salivei.

 


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.