PsihopatiÎn a doua parte a interviului cu neurologul Kent Kiehl se vorbeşte despre aparenţa psihopaţilor, care pot fi persoane foarte agreabile, psihopatia la femei, despre probabilitatea ca un psihopat să aibă o carieră de succes şi alte lucruri interesante.

 

 

Este diferită mintea psihopaţilor? (1)

Scopul este acela de a folosi ştiinţa pentru a înţelege şi trata unele dintre cele mai enigmatice şi mai complexe dereglări de personalitate care sunt asociate cu cele mai îngrozitoare crime şi, în final, de a preveni aceste orori.

V-aţi temut vreodată de vreunul dintre cei cu care aţi lucrat?

Nu aş spune că mi-a fost frică, dar cu siguranţă există unele pericole ocupaţionale. O dată am lucrat cu o persoană care omorâse semeni înainte de închisoare şi care avea camarazi care lucrau încă în domeniul crimei, ucigând pentru bani. Individul fusese încarcerat - pe viaţă - pentru una dintre crimele făcute, dar mie mi-a mărturisit şi despre alte crime. După o vreme a fost condamnat pentru o altă crimă, iar acesta a afirmat lângă un coleg de celulă că mă bănuieşte pe mine că aş fi încălcat confidenţialitatea şi l-aş fi vândut. Aşa că poliţia a venit la mine acasă şi mi-au spus că vor să mă pună sub protecţie până totul se linişteşte. A fost o zi interesantă.

Până la urmă, avocatul i-a spus condamnatului că unul din banda lui îl trădase, ceea ce a dus la recâştigarea încrederii în mine. Lucruri de genul acesta se pot întâmpla, dar în genere mă simt confortabil lucrând cu prizonieri.

Am auzit că psihopaţi ca Ted Bundy sunt persoane agreabile. Puteţi confirma acest lucru?

Cei mai mulţi dintre psihopaţi manifestă o anumită superficialitate şi un şarm de suprafaţă. Se întâmplă uneori ca, dacă nu citeşti despre persoana intervievată înainte, după ce o întâlneşti să gândeşti: "Ce tip de treabă! Nu pot să cred că este la închisoare!". Dar asta pentru că persoana respectivă nu spune adevărul despre nimic din ceea ce a făcut.

Apoi, când îi accesăm dosarul, e ca şi când ai citi despre o cu totul altă persoană. Când revezi persoana, adeseori aceasta spune: "Acela este vechiul eu, acum sunt o altă persoană". Aşa că, din punct de vedere clinic găsesc astfel de indivizi interesanţi, dar nu aş vrea să fiu prieteni cu ei.

Sunt toţi psihopaţii periculoşi?

Nu. Probabil că sunt mulţi psihopaţi liberi şi care nu sunt în mod necesar violenţi, dar aceştia duc o viaţă foarte fragmentată, fiind implicaţi în diverse activităţi dubioase, schimbând des slujba, schimbând des partenerul de viaţă, folosind resurse pretutindeni, necontribuind niciodată. Aceşti oameni produc confuzie şi distrugere.

 

 

Este adevărat ceea ce spuneţi despre toţi psihopaţii? Dar aceia care reuşesc să aibă cariere de succes?

Psihopatia, aşa cum o înţeleg eu, nu este asociată cu succesul pe termen lung. Mai degrabă psihopaţii au parte de probleme, sunt impulsivi şi eşuează în a înţelege cum îi afectează pe alţii comportamentul lor - este aşadar improbabil că ei vor ajunge să scrie poveşti de succes. Cu toate acestea, nu cred că este imposibil ca un psihopat să aibă o carieră de succes.

Când descriem un psihopat, imaginea este întotdeauna a unui bărbat. Ce ştim despre comportamentul psihopat la femei?

În laboratorul meu se desfăşoară prima scanare a creierului femeilor psihopate, proiect finanţat de Institutul Naţional pentru Sănătate Mentală. Din punct de vedere clinic nu sunt diferenţe faţă de bărbaţi, dar boala este de zece ori mai rară la femei, din motive care ne scapă. Poate că după ce vom termina scanările - 100 în plan - vom înţelege mai multe.

Cum ajută o mai bună înţelegere a psihopatiei?

Asta este întrebarea: ce medicamente ori terapii vor putea ajuta? Ce ştim cu siguranţă este că sunt terapii care s-au dovedit nocive, ca terapia de grup, care, au arătat unele studii, cresc probabilitatea ca psihopaţii să săvârşească fapte violente din nou. Aşa că este vital să identificăm agresorii psihopaţi şi să-i integrăm într-un program de tratament potrivit pentru ei.

Aveţi speranţe că psihopatia poate fi vindecată?

Absolut! Scanarea creierului este doar unul dintre instrumentele care ne ajută să înţelegem ce se întâmplă. Nu cred că este un panaceu, dar ajută realmente să ştim că în fapt comportamentul psihopaţilor îşi are originea în creier. Şi da, cred că psihopatia este vindecabilă. Există multă speranţă.

 

 

 

Despre Kent Kiehl

Kent Kiehl lucrează pentru organizaţia non-profit "Mind Research Network" şi este profesor de psihologie asociat la Universitatea New Mexico, Albuquerque. Cercetarea acestuia se focalizează pe domeniul neurologiei bolilor mentale, în special pe psihopatia crimei.

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol, realizată cu acordul New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.