Calin PopoviciCălin Popovici s-a remarcat între oamenii de ştiinţă din generaţia sa, fiind caracterizat prin pasiunea pentru astronomie şi prin rezultatele cercetărilor sale. El este cel care a predat pentru prima dată astrofizica generală şi fizica solară la Universitatea din Bucureşti.

 

 

Profesorul Călin Popovici s-a remarcat între oamenii de ştiinţă din generaţia sa, fiind caracterizat prin pasiunea sa extraordinară pentru astronomie, dar mai ales prin rezultatele cercetărilor și proiectelor sale. El este cel care a predat pentru prima dată astrofizica generală și fizica solară la Universitatea din Bucureşti. Mai mult, tot el a fost iniţiatorul cercetărilor de fizică solară, de fotometrie a stelelor și geodezie spaţială în România.

 

 

Calin Popovici
Prof. Călin Popovici
Credit: ziarulstiintelor.eu

 

 

Vocaţia sa pentru astronomie a început din timpul copilăriei, când a primit de la tatăl său o lunetă, cu ajutorul căreia a observat petele solare. Mai târziu, Călin Popovici a observat marea opoziţie a planetei Marte şi a stelelor variabile prin metoda Argelander.


Însă principala sa contribuție la studiul sateliților a reprezentat-o metoda “cercului de simultaneitate”, cu care a determinat în 1962 prima direcție spațială în Europa, între București și Potsdam. Ulterior, metoda sa a fost aplicată cu succes în Germania, Franța și Rusia.

 

 


 

Pe 4 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea prof. Călin Popovici. Pentru a serba centenarul, dar și pentru a marca în România ediția din acest an a Săptămânii Mondiale pentru Spațiul Cosmic (SpaceWeek 2010), la sediul Facultății de Fizică a Universității București va avea loc evenimentul “Cu mic, cu mare… prin Univers”.

Manifestările vor începe duminică 3 octombrie, cu scurte prezentări multimedia despre Soare și planetele Sistemului Solar, urmate de vernisajul unei expoziții fotografice dedicate zborului în spațiul cosmic al primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Vor avea loc prezentări interactive de experimente pentru public, un concurs cu premii adresat elevilor, seminarii și multe alte manifestări interesante. De asemenea, va fi organizată o tombolă cu premii, pentru toți participanții la eveniment. Seara se va încheia, în cazul în care vremea va permite, cu observații astronomice ale planetelor Jupiter și Uranus, Căii Lactee și unor roiuri de stele.

A doua zi a evenimentului va fi dedicată seminariilor pe teme de astrofizică și observații astronomice. Simpozionul de luni 4 octombrie va fi dedicat împlinirii chiar în acea zi a 100 de ani de la nașterea prof. Călin Popovici, aniversarea fiind marcată de un discurs al fiului acestuia.

Intrarea la eveniment este gratuită. Transportul este gratuit și va fi asigurat de organizatori, pe ruta Piața Operei – Platforma Măgurele și retur.

Evenimentul ”Cu mic, cu mare... prin Univers” este organizat de Facultatea de Fizică a Universității din București, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Asociația Secular-Umanistă din România și Astroclubul București. Sponsorii evenimentului sunt Fundația Dinu Patriciu și F64Studio. Parteneri media: Antena 3, Radio RFI, Știința Azi, Stiinta.info, Scientia.ro.

Programul complet și alte detalii despre eveniment puteți găsi la adresa http://www.prinunivers.ro.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.