În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.


Vedere panoramică a Căii Lactee

Probabil că într-o lume a viitorului adresa nu va mai conţine doar ţara, localitatea şi date privind locuinţa, ci şi planeta, sistemul solar, zona din galaxie (pentru o mai rapidă livrare...), galaxia, super-roiul de galaxii etc. La final, simplu, "univers". Câţi sunt pregătiţi să scrie adresa completă azi? Să ne pregătind pentru viitor, învăţând locul nostru în univers :)



Pământul

Terra este a treia planetă de la soare.




 

Sistemul solar

Sistemul nostru solar, format în jurul Soarelui, are 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte (planete cu suprafaţa solidă), Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus (planete gazoase).

Sistemul nostru solar are mai puţin de 1 an-lumină diametru.



Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)



Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)

 



Galaxia Calea Lactee

Galaxia Calea Lactee este gazdă a sistemului nostru solar, precum şi a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor și a peste 1.000 nebuloase.
Calea lactee are un diametru de 150.000-200.000 ani-lumină.

Sistemul nostru solar se află la circa 25.000 ani-lumină de centru galaxiei (în care se află o gaură neagră) într-o zonă numită Braţul Orion-Cygnus. Brațul Orion-Cygnus (Brațul Orion-Lebăda) este un braț minor al unei spirale din galaxia noastră, Calea Lactee, cu peste 3500 ani-lumină lățime și aproximativ 10.000 de ani-lumină lungime.


Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)

 


Braţul Orion din Calea Lactee


Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)

 



Grupul Local

Grupul Local este un grup de galaxii ce cuprinde și Calea Lactee. Acesta conține aproximativ 30 de galaxii, incluzând și galaxii pitice. Centrul gravitațional al grupului este situat între Calea Lactee și galaxia Andromeda, care sunt şi cele mai masive galaxii din grup.
Galaxiile Grupului Local sunt răspândite pe un diametru de 100 milioane de ani-lumină.


Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)


 

Super-roiul de galaxii local sau Super-roiul de galaxii din Fecioara (Virgo)

Super-roiul de galaxii local este un super-roi de galaxii neregulat care conține pe lângă roiul de galaxii din Fecioara și Grupul Local. Cel puțin 100 de grupuri și roiuri de galaxii se regăsesc într-un diametru de 33 megaparseci (110 milioane de ani-lumină). Este unul din milioanele super-roiuri de galaxii aflate în universul observabil.

Super-roiul de galaxii din Fecioara are între 100 şi 200 milioane de ani-lumină.





 

Super-roiul de galaxii Laniakea

Laniakea (paradisul incomensurabil în hawaiiană) este un super-roi de galaxii unde se găsește Calea Lactee. Acesta conţine 4 super-roiuri, printre care şi Super-roiul de galaxii din Fecioara (Virgo).

Laniakea a fost definit în septembrie 2014, când un grup de astronomi condus de R. Brent Tully de la Universitatea din Hawaii a publicat un nou mod de a defini super-roiul în funcție de vitezele relative ale galaxiilor.

Super-roiul Laniakea cuprinde 100.000 de galaxii și are un diametru de aproximativ 520 de milioane ani-lumină.

Super-roiurile sunt unele dintre cele mai mari structuri ale universului și au limite care sunt dificil de definit, mai ales din interior.

Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)

 

 

Universul observabil

Universul observabil, adică totalitatea materiei, galaxiilor și a altor obiecte cosmice, ce pot fi observate de pe Pământ în momentul de față,  are dimensiunea de: 879.780.000.000.000.000.000.000 km.
Prin definiţie suntem în mijlocul universului observabil, pentru că raportăm ceea ce putem observa, desigur, la noi. Asta nu înseamnă că suntem în mijlocul universului însă.

 

Clic dreapta - view image (pentru o rezoluţie superioară)



Care este deci adresa dumneavoastră în univers?

 

Credit imagini: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Teodora · 2 years ago
    Și acolo, in dreapta parca ma vad pe mine😁. Excelent articol, mulțumim.