Calea LacteeCalea Lactee este galaxia din care face parte sistemul nostru solar. Este a doua ca mărime dintr-un grup de galaxii numit Grupul Local, după galaxia Andromeda. Discul galaxiei noastre are un diametru de aproximativ 100000 de ani-lumină şi în jur de 12.000 de ani-lumină grosime. Citiţi mai multe în continuare...

 

În urmă cu 12 miliarde de ani şi jumătate, resturile primei generaţii de stele populau în dezordine Universul, iar miliarde de stele din a doua generaţie luau naştere din aceşti nori cosmici.

Forţele gravitaţionale făceau ca mici grupuri dintre acestea să se atragă reciproc, dând astfel naştere unor grupări din ce în ce mai mari de stele. Galaxia noastră, numită Calea Lactee, este un exemplu de galaxie spirală apărută în acele epoci ale Universului timpuriu.

În prezent ea numără în jur de 200 de miliarde de stele, iar extinderea sa continuă pe măsură ce micile aglomerări vecine de stele sunt şi ele absorbite în interiorul Căii Lactee.

 

 

Centrul Căii Lactee se găseşte în direcţia constelaţiei Săgetătorului, şi, cum e cazul majorităţii galaxiilor, există o gaură neagră enormă şi în centrul galaxiei noastre.

Discul galaxiei noastre are în jur de 100.000 de ani-lumină în diametru şi în jur de 12.000 de ani-lumină grosime. Soarele nostru este o stea din a treia generaţie care se găseşte cam la două treimi, spre exterior, din lungimea braţului spiralei numit Orion, în cadrul acestuia. Suntem la aproximativ 26.000 de ani-lumină de centrul galactic.

Calea Lactee este membră a unui grup de 20-30 de galaxii şi roiuri stelare cunoscute drept Grupul Local de galaxii. Cea mai mare galaxie din acest aşa-numit Grup Local este galaxia spirală soră a Căii Lactee, galaxia Andromeda.

 


Notă: articolul de mai sus este reproducerea
textului folosit în film.
Traducerea: Scientia.ro.
Credit: www.cassiopeiaproject.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro