Rigel din OrionEste cea mai strălucitoare stea din constelaţia Orion şi a şaptea de pe cerul nopţii, având o magnitudine aparentă de 0,18. Deşi are denumirea Bayer "beta", Rigel este aproape întotdeauna mai strălucitoare decât Alpha Orionis (Betelgeuse).

 

 

 

Dar ce face această stea specială?

Spectroscopia estimează că Rigel s-ar afla la o distanţă de 700-900 ani-lumină de Terra, în timp ce măsurarea prin paralaxă o situează la o distanţă de 860 de ani-lumină, cu o eroare de aproximativ 9%.

Rigel este o supergigantă albastră. Comparată cu Soarele, are o masă de 24 de ori mai mare, o strălucire de aproximativ 85 000 ori mai puternică decât luminozitatea Soarelui şi o rază de aproape 71 de ori mai mare. Din regiunea din Calea Lactee din care face parte Sistemul Solar, Rigel este cea mai luminoasă stea. O stea mai strălucitoare decât aceasta se află la peste 1 100 ani-lumină depărtare. 

Fiind foarte strălucitoare, Rigel luminează mai mulţi nori de praf. Cel mai cunoscut este IC 2118 sau nebuloasa Cap de vrăjitoare, aflată la 900 de ani-lumină de Pământ.

 

Comparatie Rigel Soare
Comparaţie Rigel Soare
Credit imagine: Wikimedia Commons


Dacă planeta noastră ar fi situată la fel de aproape de Rigel cum este de Soare, noi nu am mai exista. Temperatura la suprafaţa stelei are o valoare de aproximativ 10 500⁰ C, în timp ce temperatura la suprafaţa Soarelui este de 5 500⁰ C. Pământul ar trebui să fie  la o distanţă de cinci ori cât distanţa Soare-Pluto.

În 1831, F. G. W. Struve a descoperit că Rigel era de fapt un sistem binar. Deşi a doua stea, Rigel B nu este neapărat slabă în strălucire, având o magnitudine de 6,7, apropierea sa faţă de Rigel A (care este de 500 de ori mai strălucitoare) o face imposibil de observat prin telescoape mai mici de 150 mm.

 

 

Rigel B însuşi este un sistem binar, format din două stele din secvenţa principală care orbitează centrul odată la 9,8 zile. Ambele stele aparţin clasei spectrale B9V, iar cea mai masivă dintre ele are o masă de 1,9 mase solare.

Numele stelei a fost inspirat de locaţia ei - în "piciorul stâng" al constelaţiei Orion. Provine din numele Riǧl Ǧawza al-Yusra, cuvântul arab pentru piciorul stâng al celei centrale. Alt nume arab este riǧl al-ǧabbār, piciorul gigantului. Acest cuvânt este sursa variantelor de nume folosite  mai rar - Algebar sau Elgebar.

 

Atlas cer
Atlas stelar ce îl prezintă pe Rigel ca piciorul stâng al Vânătorului Orion


În chineză este cunoscută drept Shēnxiù Qī - "a şaptea dintre cele trei stele". Numele de trei stele este din cauză că, la început, constelaţia Orion era formată din doar 3 stele - cele din centura lui Orion. Mai târziu, alte patru stele au fost adăugate în constelaţie, dar numele a rămas neschimbat.

Din cauza strălucirii sale, Rigel este vizibilă de pe toate oceanele lumii. Astfel, de-a lungul istoriei, a reprezentat o figură foarte importantă pentru navigare.

În universul Star Trek, Rigel este menţionată de câteva ori prin planetele sale - Rigel II, IV, V, VII, şi XII, care sunt scenele a numeroase evenimente din seriile originale.






Bibliografie
http://en.wikipedia.org/wiki/Rigel
http://earthsky.org/brightest-stars/blue-white-rigel-is-orions-brightest-star

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.