Tehnologia 5G este însoțită de multiple discuții, pro și contra, pe măsură ce aceasta a început să fie implementată în diverse părți ale lumii. Pe de-o parte, se promite o creștere semnificativă a cantității de date și utilizări interesante, cum ar fi pe mașinile autonome, dar pe de altă parte există o opoziție la noua tehnologie, ca urmare a îngrijorării generate de posibilele efecte pe care le-ar putea avea asupra sănătății umane.

Dar dovezile științifice pe care le avem ne asigură că nu există niciun motiv de îngrijorare. Frecvențele radio utilizate în tehnologia 5G sunt cu mult sub limitele cunoscute că ar putea produce daune.



· Ce este 5G și cum funcționează?

5G este a 5-a generație de tehnologie pentru telefoane mobile. Toate generațiile de telefoane mobile funcționează folosind ceea ce se numește energie electromagnetică. Tipul de energie electromagnetică utilizat de telefoanele mobile este cunoscut sub denumirea de radiofrecvență, uneori numite unde radio.

Acest tip de radiație este neionizantă, deci nu ne dăunează ADN-ului nostru, aşa cum este radiaţia de la Soare sau cea folosită pentru radiografii.

La ce se referă această „ionizare”? Ionizarea se referă la faptul că există suficientă energie pentru a înlătura electronii din straturile electronice din jurul atomilor.

Inițial, 5G va utiliza același tip de unde radio ca și tehnologia 4G. Dar în viitor tehnologia 5G va funcționa la frecvențe mai mari. Frecvențele mai mari permit conexiuni mai rapide și timpi de răspuns mai mici, crescând totodată capacitatea rețelei sub perspectiva  numărul de utilizatori conectați.

Cu cât este mai mare frecvența, cu atât este mai scurtă distanța de deplasare a undelor radio. Deoarece frecvențele 5G vor fi mai mari decât cele utilizate de tehnologiile anterioare de telefonie mobilă, vor fi necesare mult mai multe stații de emisie-recepție (echipamentul de pe stâlpii de telefonie mobilă) pentru telefonul mobil.

O mare parte din îngrijorarea publică s-a concentrat în jurul acestor două elemente noi - faptul că frecvențele utilizate vor fi mai mari și că vor exista mai multe stații de emisie-recepție în spațiul public. În timp ce unii oameni cred că acești doi factori singuri vor duce la expuneri mai mari la radiații, realitatea este de fapt diferită.

Energia electromagnetică cu frecvențe mari, cum am menționat anterior, nu se deplasează la fel de departe ca cea cu lungime de undă mai mare (frecvență mai mică). Aceasta duce la expuneri mai superficiale, energia fiind absorbită mai ales la nivelul pielii, fără a penetra mai adânc organismul.

Ideea că mai multe stații de bază duc la expuneri mai mari este, de asemenea, o concepție greșită. Un număr mai mare de stații de bază vor oferi de fapt o rețea mai eficientă. Aceasta înseamnă că telefoanele mobile pot funcționa la o putere redusă, ceea ce duce la o expunere personală totală redusă.

 




· Cercetare și reglementare

Este important de menţionat că, deşi au fost efectuate studii ample, nu există dovezi privind existenţa unor efecte nocive asupra sănătății, ca rezultat al utilizării telefoanelor mobile. Acest consens a fost confirmat de multiple organisme de experți internaționali independenți.

Știm multe despre modul în care interacționează undele radio cu corpul uman. Efectele asupra sănătății apar atunci când se produce o creștere mare a temperaturii corpului. Dar acest lucru se va observa doar la niveluri de putere mult mai mari decât cele utilizate în telecomunicații, cum ar fi de la un cuptor cu microunde.

Modificările de temperatură asociate utilizării telefoanelor mobile sunt foarte mici, în special în comparație cu variațiile zilnice de temperatură sau cele generate de exerciţiul fizic.

Expunerile la radiaţiile telefoanelor mobile și ale stațiile lor de bază sunt strict reglementate. Limitele de siguranță sunt stabilite cu mult sub nivelurile care ar putea fi nocive.


· Lupta cu concepțiilor greșite

Există o mulțime de dezinformări în ceea ce privește 5G şi radiaţia electromagnetică asociată telecomunicațiilor, în general.

În timp ce opiniile și campaniile anti-5G pot fi bine-intenționate, fără dovezi științifice care să susţină aceste opinii, este probabil ca ele să facă mai mult rău decât bine. Provocarea cu care ne confruntăm acum este contracararea dezinformării.



Traducere şi adaptare după There is no evidence 5g is going to harm our health, scris de Sarah Loughran

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.