Ultrasonicul, aparatul de detartraj, se foloseşte de ultrasunete pentru a îndepărta tartrul de pe dinţi. Acesta acţionează asupra tartrului fără a zgâria smalţul dinţilor.

Ultrasunetele sunt sunete de frecvenţe mari, care nu pot fi percepute de om.   Frecvenţele mai mari de 18 kHz sunt considerate ca făcând parte din domeniul ultrasunetelor. Zona spectrului audio în care urechea umană face translaţia este de la 20 Hz la 18 kHz.

 

Ultrasonic
Ultrasonic - aparat de detartraj

 

După cum se observă în imaginea de mai sus, instrumentul cu care se efectuează detartrajul are un vârf ascuţit. Acest vârf vibrează între 20 şi 45 kHz. Vârful este răcit cu un jet de apă care curge continuu prin vârful instrumentului, aflat în contact cu dintele.

Vârful ultrasonicului, în funcţie de modul de funcţionare ales, descrie diferite mişcări, eliptice, curbe ori în formă de 8. Apa ce curge prin vârf formează bule care înlătură rapid bucăţile de tartru eliminate de ultrasunete.

Nu se recomandă folosirea continuă a vârfului ultrasonicului pentru mai mult de 10 secunde pe un singur dinte, pentru că există riscul supraîncălzirii şi vătămării danturii. De asemenea, nu se recomandă apăsarea pe aparat în timpul tratamentului, căci, deşi poate exista impresia că apăsând mai tare efectul de curăţare va fi mai bun, în fapt vârful ultrasonicului se va opri.


BIBLIOGRAFIE:
www.blackstone-ney.com/04.TP_fundamentals.php - teoria ultrasunetelor aplicată în diverse domenii (eng.)

www.link.vet.ed.ac.uk/clive/cal/Dentistry/Website/Workplace/powered/ultrasonic.html

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.