Tuturor ni s-a întâmplat să ni se întrerupă conversaţia pe telefonul mobil, brusc, fără nicio atenţionare şi aparent fără motiv. Mulţi fac glume, gândindu-se că telefonul le este ascultat, iar cei interesaţi de discuţie „schimbă banda". Ce se întâmplă de fapt?

Pentru a înţelege ce se întâmplă, să ne imaginăm pentru început reţeaua de telefonie mobilă ca pe o grilă pe care sunt plasate turnuri de telefonie, cu staţii de bază (de emisie-recepţie), cele care fac legătura, în fapt, între telefoanele mobile.

Pentru o imagine mai completă a modului în care funcţionează o reţea de telefonie mobilă, citiţi articolul: Cum funcţionează telefonul mobil.

Fiecare staţie de emisie-recepţie asigură acoperirea pentru o zonă geografică, numita celulă. Staţiile radio sunt interconectate formând în acest fel o reţea de telefonie mobilă. Celulele sunt în aşa fel stabilite, încât zonele de acoperire radio să se întrepătrundă. Raza de acoperire a unei staţii de bază este de la câţiva kilometri (în zona rurală ori în afara localităţilor) până la câteva zeci de metri (în interiorul oraşului). Zonele de acoperire, aşadar, nu sunt de dimensiune identică pretutindeni; mai mult, raza acestor regiuni variază, din cauza unui fenomen denumit cell breathing (în traducere, "respiraţia celulei", făcându-se, probabil, o analogie cu fluctuaţia dimensiunii plămânilor pe timpul inspiraţiei şi a expiraţiei).

Cell breathing reprezintă modificarea constantă a razei de acoperire a unui staţii radio de emisie-recepţie, modificare care este în relaţie directă cu încărcarea (numărul de conversaţii simultane) a staţiei respective. Atunci când o celulă de telefonie mobilă este folosită de mulţi utilizatori, aceasta se diminuează ca întindere. Unii dintre utilizatori sunt redirecţionaţi către celule vecine, mai puţin "încărcate". Acest fenomen, cell breathing, este unul comun sistemelor wireless 2G şi 3G.

Reţelele de telefonie mobilă 3G transmit semnalul de voce cu ajutorul tehnologiei CDMA (CMDA, code division multiple access - facilitează folosirea unui canal de comunicaţii de către mai mulţi utilizatori, simultan, prin intermediul unor coduri unice de identificare pentru fiecare abonat, prevenind interferenţele). CDMA permite, deci, ca mai multe telefoane mobile să transmită pe aceeaşi frecvenţă radio, diferenţierea semnalelor făcându-se pe baza codului unic. Când numărul conversaţiile gestionate de un turn de comunicaţii (staţiile radio de emisie-recepţie) creşte, puterea necesară unui telefon mobil pentru a putea fi recepţionat trebuie să fie mai mare. În acest fel, practic, vorbim despre restrângerea, contracţia zonei de acoperire a unei staţii de bază.

Se întâmplă uneori ca, deşi aveţi numărul maxim de liniuţe pe telefon privind calitatea semnalului, să primiţi totuşi mesajul Call Failed, iar conversaţia să se întrerupă. Explicaţia rezidă în fenomenul de cell breathing şi în faptul că uneori zgomotul acoperă semnalul util. În zonele urbane, telefoanele au mai mereu o celulă de rezervă pe care o pot folosi pentru continuarea apelului atunci când celula pe care o folosesc la un moment dat se aglomerează. Prin urmare, adeseori conexiunea este preluată de staţia de bază responsabilă cu managementul convorbirilor într-o celulă vecină.


ALTE POSIBILE EXPLICAŢII PENTRU ÎNTRERUPEREA UNEI CONVERSAŢII LA TELEFONUL MOBIL

Mai sunt, deci, şi alte motive pentru care o conversaţie la telefonul mobil se întrerupe brusc. Să ne amintim de zonele de acoperire ale staţiile de bază. Aceste zone au diferite diametre, în funcţie de puterea de emisie, înălţimea de dispunere şi de natura zonei în care sunt plasate (cât de "liberă" este aceasta). Aceste zone, după cum am explicat mai sus, se contractă şi extind în funcţie de numărul abonaţilor care se conectează la un moment dat la staţia de bază. Dar aceste zone au forme diverse, pentru că undele electromagnetice (prin intermediul cărora se face transferul informaţiei, a vocii) sunt "stânjenite" de obstacolele pe care le întâlnesc în calea lor.

Pentru mai multe detalii privind undele electromagnetice, citiţi articolele: Spectrul electromagnetic - Introducere şi Cum funcţionează spectrul electromagnetic.

În special în mediu urban, zonele de acoperire radio au forme dintre cele mai ciudate, din cauza reflecţiilor şi refracţiilor la care sunt supuse undele electromagnetice. Un oraş este un loc "ostil" pentru  comunicaţii fluente, nestânjenite. Clădirile de diverse mărimi şi forme, construite din beton şi oţel, înţesate cu cabluri/fire străbătute de curent electric (şi câmpul electromagnetic adiacent) redesenează forma zonelor de acoperire radio, introducând "goluri" ori puncte de acoperire minimă. Aşadar, pentru că forma exactă a zonelor de acoperire radio este greu de determinat, chiar şi de către ingineri foarte buni, vor fi prezente în multe locuri din harta de acoperire a unui furnizor de servicii de telefonie mobilă puncte slabe, unde un apel nu se poate iniţia ori unde semnalul este foarte slab. Deci, o altă cauză posibilă pentru întreruperea conversaţiei poate fi situarea abonatului într-o astfel de zonă.

Se întâmplă, trebuie să recunoaştem, ca discuţia pe telefonul mobil să se încheie însă şi atunci când ne aflăm în locuri în care calitatea acoperirii zonei este dovedită. Dar poate că celalalt, corespondentul, se află într-o arie cu probleme. A, dar mai este o problemă: am vorbit doar despre obstacolele fixe (clădirile). Mai sunt însă cele mobile, ca un tir ori un autobuz. Ori, cine ştie? poate că este vorba de interferenţe de la echipamentele funcţionând pe şantierul din apropiere. Ştim, în mod normal, majoritatea echipamentelor generatoare de unde electromagnetice nu emit în gama în care funcţionează telefoanele mobile, dar lumea undelor electromagnetice este mai complicată decât poate părea la prima vedere; chiar dacă frecvenţele utile (generate pentru a fi folosite pentru diverse scopuri) nu sunt emise de către aceste echipamente, există totuşi emisii parazite care pot interfera cu undele radio ale telefoanelor mobile şi pot afecta funcţionarea acestora.

La limită, cauza întreruperii conversaţiei poate fi trecătorul de lângă dumneavoastră, care s-a interpus între d-voastră şi turnul de comunicaţii. Uneori simpla întoarcere a capului poate duce la scăderea semnalului la jumătate; probabil foarte rar se întâmplă astfel, dar situaţia nu este exclusă.

După cum aţi putut vedea, cauzele sunt multiple. Desigur, ca să nu fim acuzaţi că încercăm să-i protejăm pe cei care ne ascultă telefoanele, îi introducem la posibile cauze ale întreruperii conversaţiei noastre şi pe cei care „schimbă casetele" :).

Bibliografie:
Giz Explains: Why Your Call Dropped

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.