CE ESTE OŢELUL?
Oţelul reprezintă o familie extinsă de metale. Acesta nu este un element, ca aluminiul ori aurul, ci un aliaj. Toate tipurile de oţel sunt aliaje ce conţin fier, carbon şi alte elemente, cum sunt nichelul, cromul ori  tungstenul. În funcţie de procentul de carbon adăugat aliajului, oţelul va fi mai dur sau mai moale.
Procentul de carbon variază între 0,25% şi 1,50%; cu cât procentul de carbon este mai mare, cu atât aliajul va fi mai dur.

Iată câteva exemple de instrumente cu duritate diferită, în funcţie de procentul de carbon:
- foarfece ori cuţit, 1,4% carbon;
- topor, 1% carbon;
- zalele unui lanţ, 0,05% carbon.

RĂCIREA ŞI DURITATEA OŢELULUI

Modul în care se face răcirea oţelului determină cât de dur şi casant este acesta. O răcire treptată va produce oţel mai puţin dur decât o răcire bruscă.

CE ÎNSEAMNĂ "STAINLESS STEEL"?

Pe mai toate cuţitele veţi găsi acestă inscripţie, "stainless steel"; este asigurarea producătorului că nu vă va rugini cuţitul. În mod obişnuit oţelul "stainless steel" conţine fier, carbon, crom şi nichel. După definiţie, oţelul necoroziv (inoxidabil), "stainless steel", conţine un minimum de 11% crom.

CE ESTE "HIGH SPEED STEEL"?

Este posibil să fi observat, dacă aţi cumpărat, de exemplu, burghie pentru o bormaşină ori discuri pentru polizor, că pe unele este menţionat că acestea conţin high speed steel. Ce înseamnă acest lucru? Este semnul că puteţi folosi burghiul ori discul pe metal, căci vor rezista la temperaturile foarte mari ce se dezvoltă la frecarea metal pe metal.

_
BIBLIOGRAFIE:
http://resources.schoolscience.co.uk/Corus/14-16/steel/msch3pg1.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Steel


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE