Stick de memorie pe port USBDacă aveţi nevoie să instalaţi Windows sau Linux şi nu aveţi acces la un CD sau DVD, un stick de memorie poate fi soluţia la îndemână. Un stick USB poate fi folosit pentru a încărca şi rula programul de instalare a sistemului de operare. Iată câteva utilitare care ne ajută să facem asta.

 

 

 

Noţiuni introductive

•    secvenţă de boot – secvenţă de start pe care un computer o încarcă la pornire.
•   stick USB – memorie electronică de tip flash, nevolatilă, ale cărei blocuri de memorie pot fi şterse şi reprogramate ce este accesată prin USB (magistrală serială universală).
•    stick USB LIVE – un astfel de stick conţine un sistem de operare deja instalat ce poate fi rulat direct de pe stick.
•    BIOS (Basic Input/Output System) - o componentă software de bază a computerului care face legătura între componentele fizice (hardware) şi sistemul de operare utilizat.
•    ISO – este un fişier de tip arhivă al unui CD sau DVD (o imagine virtuală).

Secvenţa de start poate fi încărcată de pe HDD (hard disk), CD, DVD, alte medii de stocare conectate la computer prin USB sau prin placa de reţea.

De pe care mediu se va încărca secvenţa de start dacă fiecare unitate o are în memorie?

De secvenţa de încărcare se ocupă BIOS-ul (Basic Input/Output System). BIOS-ul decide, în funcţie de configuraţie, ordinea de încărcare a mediilor de stocare.

Exemplu (Lista ordinii boot):

1.    Hard Disk;
2.    Unitate optică;
3.    Mediile conectate la USB;
4.    Mediile conectate la placa de reţea;

Astfel, prima secvenţă de start va fi încărcată de pe Hard Disk. Dacă BIOS-ul nu găseşte o secvenţă boot trece mai departe la unitatea următoare din lista boot ş.a.m.d. Această ordine poate fi schimbată de utilizator în funcţie de nevoie.

Astăzi, când vrem să instalăm un sistem de operare, spunem că avem nevoie de un suport CD/DVD/stick USB boot-abil prin intermediul căruia încărcăm instalatorul sistemului de operare.

Dezavantajele mediilor de stocare optice (CD-uri, DVD-uri) în comparaţie cu un stick USB:

•    spaţiul de stocare;
•    viteza de scriere/citire;
•    limitarea numărului de rescrieri (în cazul unităţilor ce permit rescrierea);
•    predispoziţia la zgârieturi (produse de ambalaje de proastă calitate sau de neatenţia utilizatorului);

În acest articol vom prezenta câteva aplicaţii ce ne ajută să încărcăm pe un stick USB o secvenţă de start, să creăm un stick boot-abil şi vom vorbi şi despre alte unelte necesare instalării unui sistem de operare.


WINDOWS 7 USB/DVD download tool

Windows 7 USB/DVD download tool este o aplicaţie oficială, pusă la dispoziţie de Microsoft, prin intermediul căreia poţi crea un stick boot-abil pentru a instala sistemele de operare Windows 7 şi Windows 8. Aplicaţia este freeware. După formatarea stick-ului (pierderea tuturor datelor), aplicaţia va copia fişierele din imaginea virtuală necesare instalării sistemului de operare ales. Pentru a utiliza această aplicaţie aveţi nevoie de un pachet de la Microsoft numit Image Mastering API v2.0


WiNToBootic

WiNToBootic este altă aplicaţie asemenea celei oficiale de la Microsoft, cu licenţă gratuită pe o perioadă nelimitată. Poate crea un stick boot-abil de pe 3 tipuri de surse: imagine virtuală ISO, direct de pe DVD sau dintr-un director. Aplicaţia îţi va formata stick-ul, apoi va trece direct la copierea fişierelor necesare pentru instalarea sistemului de operare din sursa aleasă.




Windows Bootable Image (WBI) Creator

WBI Creator este un program ce te ajută să-ţi creezi o imagine virtuală de tip ISO din CD/DVD de instalare pentru sistemele de operare Windows XP, Windows Vista, Windows 7. Este o aplicaţie uşor de folosit, portabilă, trebuie doar să indici locaţia fişierelor de instalare, fişiere pe care le va conţine imaginea virtuală. După ce imaginea ISO a fost creată poţi folosi una din aplicaţiile de mai sus pentru a crea un stick boot-abil cu această imagine apoi sistemul de operare poate fi instalat direct de pe stick.


WinToFlash

WinToFlash este o aplicaţie cu licenţă gratuită, nelimitată, ce permite crearea unui stick boot-abil de pe un CD sau DVD cu Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Server 2003 sau 2008. Va transfera şi Windows pre-install environments (WinPE), o imagine a sistemului de operare cu aplicaţiile şi setările dorite. Este utilă când sistemul dumneavoastră de operare a fost compromis.


XBoot

XBoot este o alegere bună pentru cei ce vor să creeze un stick boot-abil multifuncţional, cu mai multe componente; de la instalatoarele pentru sisteme de operare până la programe antivirus, programe de recuperare a datelor şi alte utilitare. Acest program recunoaşte imagini ISO şi le foloseşte ca sursă. Pentru a funcţiona, XBoot are nevoie de pachetul .NET Framework 4.0 în alcătuirea sistemului de operare de pe care rulaţi aplicaţia.


UNetbootin

UNetbootin este un program ce poate rula pe sistemele de operare Windows, Linux şi Mac OS X. Cu acest program puteţi crea un stick USB live cu distribuţii Linux (sisteme de operare Linux). Cu această aplicaţie puteţi descărca direct imaginea ISO, în caz că nu o aveţi stocată sau chiar să o creaţi direct de pe CD sau DVD.

Atenţie: stick-ul creat cu această aplicaţie nu este boot-abil pentru MAC-uri, ci doar pentru PC-uri.


Ubuntu Startup Disk Creator

Ubuntu Startup Disk Creator
permite utilizatorilor  să-şi convertească stick-ul USB sau cardul SD într-un dispozitiv de încărcare a distribuţiei Linux numită Ubuntu. Acest program nu alocă toată memoria dispozitivului de stocare USB, acest lucru fiind un avantaj pentru cei ce vor să-şi salveze fişiere pe lângă cele create de aplicaţie fără a afecta secvenţa de încărcare.

Acelaşi principiu de preparare este valid şi în cazul în care utilizatorul vrea să creeze un dispozitiv de încărcare al sistemului Debian.


Universal USB Installer


Universal USB Installer este destinat în special celor care vor să creeze un stick boot-abil pentru o varietate de distribuţii Linux. Se selectează distribuţia dorită, imaginea ISO corespunzătoare, apoi stick-ul pe care se doreşte programarea şi se apasă butonul CREATE.

Acel stick trebuie să fie formatat în sistemele Fat16, Fat32 sau NTFS.


Rufus


Rufus este un program de dimensiuni reduse, portabil cu ajutorul căruia se poate crea stick boot-abil cu sisteme Windows şi Linux. Are opţiuni pentru verificarea eventualelor blocuri deteriorate de memorie ale stick-ului USB şi permite utilizatorului să aleagă ignorarea acestora. Rufus rulează atât pe sistemele de operare de 32 de biţi, cât şi pe cele de 64 de biţi, sisteme ca Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8. Programul este uşor de folosit şi interfaţa seamănă foarte mult cu fereastra de formatare din Windows a unui dispozitiv. Pe lângă sisteme de operare, Rufus poate introduce pe stick şi utilitare ca Partition Magic, Ultimate Boot CD şi BartPE.




Articolul este adaptare de Bogdan Mihalcea după the-best-free-tools-for-creating-a-bootable-windows-or-linux-usb-drive.
Alte surse folosite:
http://en.wikipedia.org/wiki/USB_flash_drive
http://en.wikipedia.org/wiki/Booting
http://en.wikipedia.org/wiki/Live_USB
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_image

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.