Terminal comandaSă tastezi comenzi în terminal poate părea supărător, dar cu instrumentele potrivite linia de comandă poate deveni foarte puternică. Mai jos, instrumentele noastre preferate pentru terminal care realizează lucruri grozave, greu de egalat în interfaţa grafică.

 

 

 

Notă: Deşi multe dintre tutorialele următoare se centrează pe Linux, comenzile sunt utile pentru toţi. Utilizatorii Mac le pot folosi şi ei în Terminal, iar utilizatorii Windows pot să arunce o privire asupra lui Cygwin, pentru o experienţă asemănătoare terminalului, unde aceste instrumente devin utile. De asemenea, ia aminte că nu toate utilităţile vin preinstalate pe sistem, aşa că e posibil să fie nevoie să le instalezi separat pe unele înainte de a le putea folosi.


10. Top

Atunci când PC-ul tău începe să „îngheţe”, să încetinească sau să se comporte anormal, comanda top te poate ajuta să îndrepţi lucrurile. Prin simpla tastare top într-un terminal vei obţine o listă a tuturor programelor ce rulează pe sistemul tău şi câte resurse consumă ele. Dacă găseşti unul care a luat-o puţin razna, îl poţi opri şi restabili sistemul. Întreaga operaţiune durează câteva secunde şi nu mai e nevoie să aştepţi să se încarce vreo fereastră sau aplicaţie grafică pretenţioasă. Vezi aici o scurtă introducere în Top. Dacă vrei ceva mai accesibil, încearcă şi htop.


9. Ifconfig

Dacă ai mai mult de un calculator acasă sunt şanse mari să fii nevoit a schimba din când în când configurările de reţea. Cunoaşterea reţelei te va ajuta să controlezi HTPC-ul, să-ţi monitorizezi descărcările de pe BitTorrent sau să transferi fişiere de la un calculator la altul. La momentul potrivit, ifconfig îţi va deveni cel mai bun prieten. Îţi va arăta adresa IP a calculatorului tău, adresa MAC a interfeţei Ethernet şi a cardurilor Wi-fi şi multe altele.

 


8. Chmod şi Chown

Din când în când vei da peste eroarea „permisiune interzisă” încercând să accesezi un fişier, ceea ce va fi frustrant. Chmod editează permisiunile oricăror fişiere şi îţi permite să le citeşti, să le scrii şi/sau să le execuţi. Această acţiune poate fi realizată şi din interfaţa grafică, dar chmod e puţin mai puternic, mai ales dacă lucrezi cu multiple fişiere.


7. SSH

De ce ai seta un sistem de sharing full-screen când ai putea să verifici un singur lucru? SSH te conectează la un alt calculator şi îţi permite să îi foloseşti terminalul ca şi cum te-ai afla în faţa lui. Poţi vedea ce procese rulează, schimba permisiuni şi accesa fişiere aflate pe maşina de lucru remote chiar de la cea la care te găseşti. Pe lângă acestea, poţi realiza mult mai multe lucruri, de la controlarea unui server la criptarea unei conexiuni nesigure de Internet, ca să nu mai zicem de controlarea device-ului cu iOS la care ai făcut „jailbreak”.


6. Wget

E posibil să ajungi pe un site web şi să descarci un fişier printr-un singur click, dar dacă vrei să ai control sporit asupra descărcărilor, atunci wget e alegerea ideală. Prin câteva combinaţii de taste poţi descărca automat toată muzica de pe un site, continua descărcările care se tot întrerup sau chiar lua întreaga arhivă NASA „Astronomy Picture of the Day”, printr-o singură comandă: wget -r -l2 -t1 -nd -N -np -w2 -A.jpg -erobots=off http://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html


5. Vi şi Vim

În ciuda tuturor instrumentelor sofisticate de editare care există acum, „plain text” este una dintre cele mai utile moduri de manevrare a informaţiei. Poate fi util în realizarea unei liste de sarcini extrem de versatilă, te poate ajuta să ajustezi setările aplicaţiilor tale favorite şi chiar să construiești un site web de la cap la coadă. Deşi există mai multe opţiuni bune în alegerea unui editor text, o mulţime de utilizatori avansaţi au continuat să folosească Vi şi Vim. Aceşti editori în linia de comandă se bazează în totalitate pe taste, lăsându-te să navighezi prin blocuri întregi de text prin doar câteva combinaţii. Dacă eşti destul de serios implicat în editarea text, aceste programe sunt alegerea potrivită, în ciuda deprinderii lor mai greoaie. Din fericire, există numeroase tutoriale pe web despre cum să le foloseşti.


4. Grep

Nu tot ce lucrezi în terminal e simplu şi organizat. Câteodată vei rula o comandă din care va rezulta o cantitate enormă de text prin care ar părea imposibil să navighezi. Din fericire, grep te va ajuta să găseşti ceea ce cauţi. De unul singur, poate căuta prin conţinutul oricărui fişier după o frază cheie (de exemplu, grep sarcini.txt), însă marea utilitate a lui grep se poate observa în conjunctură cu alte comenzi. Nu găseşti ceea ce vrei în outputul lui top? Foloseşte grep pentru a cauta programul dorit.


3. Pipe-uri

Pipe-urile nu reprezintă un instrument de sine-stătător, ci mai degrabă o clasă de instrumente care te ajută să redirectezi ieşirea unui comenzi alteia. Ia drept exemplu situaţia de la punctul 4, unde am vrut să găsim ceva în cadrul lui top. Pentru a îndeplini acest lucru ar trebui să rulezi ceva de genul top –l 2 | grep firefox. Simbolul | leagă ieşirea lui top ca intrare la comanda grep, care caută cuvântul firefox şi îţi afişează informaţiile relevante. Poţi, de asemenea, redirecta ieşirea unei comenzi într-un fişier text, cu simbolul >, cum ar fi ifconfig > ip.txt.


2. Find

Spre deosebire de grep, care caută în conţinutul unui fişier, find este un instrument pentru căutarea fişierelor pe baza unor criterii, precum numele, tipul fişierului, sau data ultimei modificări. E mult mai avansat decât căutarea Spotlight sau Windows Search, fiind mult mai rapid. În plus, dacă vrei să cauţi ceva într-un anumit fişier, poţi redirecta ieşirea lui find la grep şi să îl găseşti.


1. Apt-Get şi alți manageri de pachete


Dacă te-ai săturat să vizitezi site-ul web pentru a descărca un program, managerii de pachete vor reprezenta salvarea ta. Managerii de pachete – precum apt-get pe Ubuntu, pacman pe Arch Linux, sau homebrew pentru OS X – fac instalarea floare la ureche. Prin intermediul lor vei căuta printr-o baza extinsă de aplicaţii, pe care le vei putea descărca şi instala prin câteva combinaţii date de la tastatură. Tot ce trebuie să cunoşti este numele programului pe care îl cauţi. Îţi va instala orice dependinţă pentru acel program – precum Java- ca să nu fii nevoit să o faci tu. Ce manageri ar trebui să foloseşti depinde de sistemul tău de operare, aşa că întreabă pe Google care sunt aceia disponibili pentru sistemul tău şi ce aplicaţii sunt disponibile.


 

Traducere după top-10-tools-that-are-better-in-the-command-line de către Livia Ştefan.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.