În episodul precedent am discutat despre cele mai importante forme de protecţie. A şti de ce ai nevoie este un lucru, însă a şi găsi acel software este altceva. Marketingul care vizează securitatea informatică face acest domeniu unul dificil de înţeles pentru un amator.

 

 

 

Metode de protecţie a PC-ului (5)

 

Companiile obişnuiesc să numească aceleaşi opţiuni în diferite moduri.


Titanium Maximum Security


Forma de bază a software-ului de securitate vândut în general este cunoscut drept antivirus. Astfel de produse sunt lansate pe piaţă de obicei cu numele format din cuvântul antivirus şi brand-ul companiei respective. Norton Antivirus, McAfee Antivirus, AVG Antivirus şi aşa mai departe. Programele antivirus se potrivesc de regulă cu definiţia dată termenului de anti-malware din acest ghid. Viruşii, troienii, viruşii rootkit şi alte ameninţări de acest tip sunt ţinte. Majoritatea programelor antivirus nu includ un firewall şi nici opţiuni precum monitorizarea reţelei şi protecţia împotriva atacurilor phishing.

Următorul este pachetul de securitate pentru Internet. La fel ca în cazul software-ului antivirus, acestea sunt de regulă vândute sub termenul de Internet Security (securitate pe internet), împreună cu numele companiei. Ele includ de obicei un firewall şi protecţie anti-phishing (facilitate care se numeşte uneori protejarea identităţii sau securitatea identităţii). Unele chiar au inclusă monitorizarea reţelei. Pachetele de securitate pot adăuga opţiuni anti-malware pe care produsele de bază antivirus nu le au, cum ar fi scanarea automată a oricărui fişier trimis ţie prin email sau mesaje instant.

 



Ultima modalitate de protecţie asupra căreia ne oprim este cunoscută sub mai multe nume. Trend Micro utilizează termenul de Maximă Securitate, în timp ce Symantec o numeşte Norton 360. Dacă produsului de securitate de la o companie îi lipseau opţiunile de anti-phishing sau de monitorizare a reţelei, cea de-a treia piesă de rezistenţă de obicei le include. Aceste produse au de asemenea opţiuni de backup avansat, concepute pentru a minimiza daunele făcute de un virus care îţi atacă sistemul de operare.

Aşa că ce ar trebui să alegi? E greu să dai un verdict final, deoarece opţiunile acestor produse variază de la companie la companie. Acestea fiind spuse, totuşi, utilizatorul obişnuit este probabil cel mai mult ajutat de pachetul de securitate. Dacă nu eşti sigur ce opţiuni oferă un produs al unei anumite companii, verifică-le site-ul web. Vei găsi de obicei un tabel care conţine toate opţiunile pe care le are sau nu le are fiecare produs.


Securitatea gratuită versus cea plătită

Există desigur controverse în legătură cu necesitatea, în primul rând, a achiziţionării unui antivirus. Software-ul antivirus nu este prea scump, mai ales dacă aştepţi reducerea. Nu este un lucru neobişnuit să vezi magazinele cum dau copii ale unui antivirus. Chiar dacă faci rost de un exemplar, va trebui să plăteşti anual o taxă pentru abonament. 40 de dolari pe an nu e prea mult, însă pe de altă parte, sunt bani pe care poate nu ar trebui să-i dai. Sunt disponibile şi soluţii antivirus gratuite, la fel în cazul unui firewall, şi funcţionează destul de bine. De exemplu, Avast! Free Antivirus a fost testat de nenumărate ori. Deşi un antivirus gratuit nu poate reprezenta prima opţiune în materie de securitate, Avast! a fost destul de competitiv cu soluţiile antivirus plătite. În scanările manuale a ratat mai puţine monstre de malware decât software-ul antivirus de la Symantec, Trend Micro, Kaspersky şi alte companii renumite.


AVG Antivirus


Există şi firewall-uri gratuite. Zone Alarm a fost mult timp popular şi deşi a mai pierdut din prestigiu de-a lungul timpului, este încă o opţiune bună. Alte opţiuni sunt disponibile din partea companiilor precum PC Tools, Comodo şi altele. Şi protecţia phishing şi monitorizarea reţelei sunt opţiuni disponibile pe gratis.

E posibil să obţii o protecţie adecvată pentru calculatorul tău pe gratis, iar beneficiile acestui fapt sunt de la sine înţelese – ai mai mulţi bani la dispoziţie pentru a cumpăra alte lucruri. Totuşi, punerea la un loc a soluţiilor gratuite de antivirus, firewall şi monitorizare a reţelei nu este pentru toţi. Software-ul de securitate gratuit este totuşi uneori mai puţin cuprinzător decât opţiunile contra cost – într-adevăr, acest lucru este intenţionat, întrucât unele companii care au opţiuni gratuite oferă totodată actualizări contra-cost. Avast! Free Antivirus, de exemplu, poate detecta şi elimina viruşii, însă versiunea Pro include o protecţie mai bună împotriva ameninţărilor.


Pachetul gratuit de securitate ideal

A face recenzii ale opţiunilor diverse de securitate contra-cost depăşeşte scopul acestui ghid. Aşa cum am menţionat anterior, se recomandă ca cititorii să caute cele mai noi informaţii despre eficacitatea anti-malware a unui produs. PCMag.com şi CNET sunt 2 exemple de site-uri care oferă recenzii folositoare pe acest subiect.

Informaţiile despre software-ul de securitate gratuit sunt puţin mai greu de găsit, iar faptul că nu constă nimic influenţează calitatea opţiunilor disponibile din care să alegi. Există câteva pe care nu le-aş recomanda niciodată nimănui. Trebuie de asemenea să fii atent la opţiunile găsite prin intermediul Google sau alte motoare de căutare, fiindcă acestea nu sunt întotdeauna programe legitime. Cu toţii am întâlnit reclamele de tip pop-up care te alarmează: „Stop! Am detectat 5 viruşi pe calculatorul tău.” Software-ul pe care îl promovează aceste reclame sunt de fapt viruşi deghizaţi.

Pentru a simplifica lucrurile, m-am gândit la 3 programe gratuite care te vor ajuta să-ţi protejezi calculatorul de o varietate de ameninţări.


Avast! Free Antivirus sau Microsoft Security Essentials

(http://www.avast.com/free-antivirus-download) : Există mai multe programe antivirus competente, însă Avast! Free Antivirus este primul pe listă. Acest program a fost testat de AV-Comparatives şi a primit o notă mare în ultimele teste On-Demand şi Proactive. Aceste aprecieri nu ar fi rele pentru un program plătit şi sunt excelente pentru un software disponibil pe gratis. Avast! Free Antivirus este de altfel relativ intuitiv, aşa că nu ar trebui să petreci mult timp pentru a te obişnui cu el.

Avast dă rezultate bune în testele de securitate, însă există loc de îmbunătăţiri pentru interfaţă. Microsoft Security Essentials este o alegere grozavă dacă vrei ceva ce pare mai intuitiv. Nu se clasează pe un loc atât de bun precum Avast, însă a primit o notă de Avansat, care îl plasează alături de multe soluţii antivirus contra-cost.


Firewall-ul gratuit ZoneAlarm

(http://download.cnet.com/ZoneAlarm-Free-Firewall/3000-10435_4-10039884.html?tag=mncol): Acum un deceniu, când a debutat, ZoneAlarm a fost extrem de popular. La acel timp, utilizatorii nu cunoşteau ce este sau de ce ar avea nevoie de un firewall. De atunci, au existat multe tipuri de firewall gratuite, însă ZoneAlarm se numără printre cele mai utilizate. Este un firewall puternic, uşor de înţeles. Protecţia avansată pe care o oferă este foarte importantă – acest lucru va preveni trimiterea informaţiilor de către viruşi la o a terţă parte, dacă aceştia îţi infectează calculatorul. ZoneAlarm include totodată o bară de instrumente anti-phishing.

 

Zone Alarm Firewall


BitDefender Anti-Phishing

(http://www.bitdefender.com/PRODUCT-2237-en--BitDefender-Anti-Phishing-Free-Edition.html#more_features): Dacă nu prea îţi place bara de instrumente anti-phishing de la ZoneAlarm poţi încerca opţiunea de la BitDefender. Această bară de instrumente, pentru Internet Explorer şi Firefox, oferă protecţie în timp real împotriva site-urilor web care ar putea încerca să îţi fure informaţiile personale. Oferă totodată protecţie împotriva link-urilor trimise prin MSN sau Yahoo.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea ghidului Hackerproof - Your Guide to PC Security, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.