Cum să-ţi protejezi computerulUn pic de atenţie acordată securităţii computerului personal te poate feri de o mulţime de probleme, cum ar fi pierderea de informaţie ori aducerea sistemului în stare de nefuncţionare. Discutăm în acest articol de pericolele la adresa securităţii şi de soluţii pentru evitarea acestora.

 

 

 

 

Securitatea sistemelor de operare (3)

Evitarea infectării prin emailAh, email-ul! Odată era principalul mod de răspândire a majorităţii viruşilor. Un virus ataşat la email, deghizat într-un program sau un document atrăgător şi apoi trimis fără nicio grijă. Deschideaţi email-ul şi - bam! – calculatorul tău a fost infectat.

Pe acele timpuri, această modalitate părea a fi apogeul  înşelăciunii. Astăzi, mijloacele de acest tip pentru răspândirea viruşilor şi pentru virusare par demodate - ar fi bine dacă ne-am putea întoarce într-o lume în care evitarea ataşamentelor de email ne proteja calculatoarele de majoritatea ameninţărilor.

Filtrele spam şi protecţia antivirus automată au făcut răspândirea aplicaţiilor malware prin email mai dificilă, mulţi utilizatori fiind conştienţi astăzi că nu trebuie să deschidă un ataşament provenit de la o sursă necunoscută (şi dacă tu nu te numărai printre ei, acum ştii!).

 


Cu toate acestea, aplicaţiile malware au compensat prin utilizarea metodelor automate de răspândire care deghizează viruşii în ceva ce pare a fi demn de încredere. De exemplu, dacă un virus infectează calculatorul părinţilor tăi îţi poate trimite un email din partea lor cu titlul: „Poze din concediu”. Dacă părinţii tăi nu au fost recent într-o vacanţă probabil ţi-ai da seama că este o păcăleală. Însă toţi părinţii mai merg câteodată în concediu – şi dacă ai tăi tocmai s-au întors dintr-unul, atunci ai fi tentat să deschizi ataşamentul.

Regula e următoarea – dacă nu te aşteptai să primeşti acel ataşament, cere o confirmare de la cel care ţi l-a trimis înainte de a-l deschide sau scanează-l cu antivirusul ales. Ai grijă, însă; niciun software de securitate nu poate detecta absolut toate ameninţările.

Deşi aplicaţiile malware sunt întotdeauna o problemă, phishingul este fără îndoială pericolul cel mai greu de detectat astăzi. Fii mereu precaut la emailurile neaşteptate care se presupune că îţi sunt trimise de bancă, de angajator sau de orice altă instituţie. Nicio instituţie legitimă nu îţi va solicita vreodată numele utilizatorului şi parola prin sugerarea unui link trimis prin email! De fapt, e o idee bună să nu deschizi niciodată direct un link care pare a fi trimis de o instituţie. Dacă banca te contactează pentru a-ţi da raportul lunar al tranzacţiilor, de exemplu, aceste informaţii ar trebui să fie accesibile prin logarea în cont de pe pagina principală a băncii.

 


Navigatul sigur pe InternetNavigatul pe Internet a prezentat dintotdeauna pericole pentru securitate, un fapt pe care mulţi utilizatori îl uită. Aşa cum se întâmplă în cazul emailurilor, se presupune adesea că vei fi perfect protejat dacă pur şi simplu eviţi să deschizi fişiere provenite din surse necunoscute. Să fii atent când vine vorba de fişierele pe care le descarci este desigur o idee grozavă, însă nu este de ajuns pentru a-ţi proteja corespunzător calculatorul.

Majoritatea deficienţelor de securitate de care trebuie să te îngrijorezi există din cauza unei probleme fie cu browserul sau cu un plug-in important, precum Java sau Adobe Flash. Produse ca Flash-ul facilitează o interactivitate online care altfel este greu de realizat, însă complexitatea sporită are drept consecinţe "găuri" de securitate. Java, Flash, Shockwave, ActiveX şi alte instrumente au fost "peticite" de nenumărate ori, atunci când s-au descoperit "buguri" de securitate. Aceste deficienţe nu sunt deloc de neglijat – unele dintre ele pot să preia controlul asupra unui calculator pur şi simplu prin redirectarea utilizatorului către un site plin cu viruşi.

Astfel de site-uri sunt însă rareori găsite în fruntea rezultatelor de căutare de la Google. Ele se răspândesc de obicei prin spam, prin mesaje-instant aleatorii şi prin intermediul reţelelor sociale. Totuşi, chiar şi un site de încredere poate deveni uneori un pericol pentru securitatea computerului. Viruşii pot infecta, de asemenea, serverele şi în anumite cazuri acest lucru conduce la răspândirea lor pe un site web fără cunoştinţa deţinătorului.

Cea mai bună modalitate de apărare împotriva viruşilor este să te asiguri că browserul şi plugin-urile lui asociate sunt actualizate - un aspect pe care îl vom discuta mai târziu în acest capitol.


Verificarea linkurilor – te redirectează acolo unde crezi?

E un lucru înţelept să fii atent la modul în care îţi gestionezi emailurile şi mesajele instant, însă o astfel de tactică nu este întotdeauna practică atunci când vine vorba de link-uri. Într-adevăr, există câteva site-uri ale reţelelor de socializare – precum Twitter – care se bazează extrem de mult pe link-uri. Fără ele, Twitter ar fi în mare parte fără sens.

Acest lucru plasează utilizatorii într-o poziţie primejdioasă. Pe de o parte, un site de socializare precum Twitter poate fi distractiv şi îţi poate permite să ţii legătura cu prietenii. Pe de altă parte, folosirea acestuia îţi aduce riscuri în plus – şi, mai mult decât atât, linkurile sunt distribuite utilizând URL-uri mici care te redirectează către pagina web adevărată.

Din fericire, poţi să descoperi cu uşurinţă locaţia reală a unui link utilizând un site care ţi-o dezvăluie înainte să dai click. Personal îmi place să folosesc TrueURL (http://www.trueurl.net/service/), însă poţi găsi diverse site-uri asemănătoare pe Google.


Actualizarea software-ului – Cel mai important pasMajoritatea ameninţărilor de securitate se răspândesc datorită problemele de securitate ale softului, ce pot fi exploatate. Atenţia sporită îţi va ţine calculatorul departe de potenţialele situaţii periculoase, ceea ce înseamnă că sunt mai puţine şanse de virusare a calculatorului tău. Însă acest lucru este doar o parte a bătăliei. Cealaltă se referă la a acţiona pentru a te asigura că PC-ul tău nu va fi compromis, chiar şi atunci când îl expui la un pericol. Cum realizezi asta? Asigurându-te că software-ul este actualizat.

Imaginează-ţi că ieşi din casă pentru a merge la serviciu. În mod normal, încui uşa când pleci, însă uneori se întâmplă să uiţi şi astfel e posibil ca cineva să-ţi intre în locuinţă. Nimeni nu vrea să lase uşa descuiată atunci când pleacă, dar cu toate acestea se mai întâmplă.

Programatorii de software fac şi ei greşeli, însă odată ce îşi dau seama de ele, le repară, exact aşa cum tu te-ai întoarce pentru a-ţi încuia uşa acasă atunci când îţi aminteşti. Dacă totuşi decizi să nu îţi actualizezi software-ul, e ca şi cum ai decide să nu te mai întorci să încui. Se poate să reduci riscurile dacă aşezi lucrurile de valoare într-un seif sau dacă ţii draperiile trase şi pui un semn mare „Atenţie: câine rău” în faţa casei, dar uşa este tot descuiată şi astfel oricine poate intra în locuinţa ta.

Sper că acest exemplu ilustrează de ce este esenţial să faci actualizări ale softului. După părerea mea, păstrarea software-ului actualizat este cel mai bun obicei pe care îl poţi cultiva. Există tot timpul posibilitatea să te numeri printre ghinioniştii care să fie afectaţi de o "gaură" de securitate înainte ca ea să fie descoperită şi îndreptată. Totuşi, majoritatea companiilor astăzi reacţionează repede când vine vorba de astfel de probleme, aşa că menţinerea unui software actualizat îţi sporeşte semnificativ securitatea.


Foloseşte un antivirusÎntr-un fel, acest pont ar trebui să fie de la sine înţeles. Şi totuşi, am vorbit de nenumărate ori cu persoane care, după părerea mea, se credeau prea cool pentru aplicaţii anti-malware. Sunt o înşelătorie, au spus ei – nu vei lua un virus dacă nu faci ceva stupid.

Pe parcursul acestui ghid am discutat de ce această presupunere este greşită. Adevărul este că protecţia anti-malware nu e atât de simplă precum evitarea ataşamentelor şi atenţia la site-urile pe care le vizitezi. Securitatea inteligentă a calculatorului necesită o abordare inteligentă – şi acest lucru include gama de pachete anti-malware, firewall şi alte programe. Software-ul de securitate disponibil este atât de divers pe cât sunt ameninţările de care încearcă să te protejeze.

Metode de protecţie a PC-ului (5)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea ghidului Hackerproof - Your Guide to PC Security, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro