Raster vs VectorCei mai mulţi dintre noi utilizează imaginile de pe calculator, într-un scop sau altul. Însă puţină lume ştie că aceste imagini pot fi împărţite în imagini de tip raster şi de tip vectorial. Aflaţi prin ce se deosebesc cele două tipuri de imagini în acest articol.

 

 

 

Ce sunt imaginile de tip raster?

Acestea sunt cele mai des întâlnite. Imaginile raster sunt alcătuite din nişte punctuleţe foarte mici numite pixeli. Cu cât o imagine conţine mai mulţi pixeli, cu atât imaginea va fi de mai bună calitate. Ce rol au pixelii? Fiecare pixel are un anumit cod de culoare, pe care îl redă. Rezoluţia este cea care măsoară câţi pixeli sunt pe lungimea unei imagini şi câţi pixeli sunt pe lăţimea acesteia. Aşadar, cu cât o imagine are o rezoluţie mai mare cu atât şi dimensiunea acesteia va fi mai mare. Să luăm ca exemplu un wallpaper, adică o imagine care ocupă tot ecranul unui calculator. Acesta de obicei are rezoluţia 1024 × 768 (adică lungimea sa conţine 1024 de pixeli, iar lăţimea 768). Dacă rezoluţia sa ar fi mai mică, 250 × 341 să zicem (adică ar avea 250 de pixeli pe lungime şi 341 pe lăţime) şi dacă am vrea să punem imaginea pe tot ecranul (adică să o mărim), am observa că ar deveni foarte neclară. Dacă am pune imaginea pe ecran, fără să vrem să ocupe tot ecranul (fără să o mărim, adică să-i păstrăm dimensiunea iniţială), am observa că imaginea ar ocupa o mică parte din ecran, din cauza dimensiunilor ei mici, la care a fost creată iniţial, dar va avea o calitate bună. Deci, dacă la o imagine de tip raster o să se mărească dimensiune la care a fost creată iniţial, imaginea va deveni neclară. Asta se întâmplă deoarece numărul de pixeli de pe ecran nu corespunde cu numărul de pixeli la care a fost creată imaginea. Imaginile de tip raster pot avea de exemplu extensiile .bmp sau .jpg. Imaginile de tip raster se mai numesc şi bitmap.



Vector vs bitmap
Credit: Wikimedia Commons


În schimb la imaginile vectoriale, chiar dacă rezoluţia de pe un anumit ecran este mai mare decât cea la care a fost creată imaginea iniţial, aceasta nu devine neclară, deoarece imaginea este reconstruită în funcţie de formulele matematice folosite pentru a stoca liniile, formele şi culorile imaginii. Să dăm drept exemplu un dreptunghi cu linia galbenă, dar cu fundal portocaliu. Nu se vor memora pixelii, ca la imaginile raster, ci partea strict matematică (diagonala dreptunghiului, culoarea liniei, culoarea fundalului). Un program de grafică vectorială foloseşte apoi aceste formule matematice pentru a reconstrui imaginea pe ecran, la calitate optimă, în funcţie de rezoluţia ecranului. Cu alte cuvinte, aceeaşi imagine vectorială poate fi folosită atât pentru o carte de vizită, cât şi pentru un panou publicitar, la ambele calitatea fiind înaltă. Programe care lucrează cu imagini vectoriale sunt Abode Ilustrator şi CorelDraw.

Aşadar, în funcţie de scopul pentru care vrem să folosim o imagine, trebuie să decidem dacă este mai profitabilă o imagine de tip raster sau o imagine vectorială.

 

 



Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rezolu%C8%9Bie_digital%C4%83
http://ro.wikipedia.org/wiki/Grafic%C4%83_vectorial%C4%83

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.