Ghid retea computereCablarea şi instalarea unei reţele locale nu este un procedeu la fel de simplu ca în urmă cu câţiva ani. Conexiunile prin cablu posedă încă cea mai bună viteză de transfer a datelor şi nu sunt afectate de interferenţele cu frecvenţele radio din gospodărie.

 

 

 

 

Reţele de computere - introducere (1)

 

Totuşi, poate fi deseori incomod să instalezi cabluri Ethernet prin casă, astfel că reţelele wireless câştigă încet-încet în popularitate. Dacă locuinţa ta nu are cabluri Ethernet şi prizele de rigoare montate în pereţi, atunci trebuie să iei în considerare alternativa reţelei fără fir.

Iată care va fi topologia reţelei:

 

Topologie retea

 


1. Cumpără un ruter cu un număr de porturi apropiat de numărul calculatoarelor. Pentru majoritatea oamenilor, un ruter cu 8 porturi este suficient. Îţi poţi începe căutarea uitându-te pe pagina Newegg pentru instalarea de reţele cu fir. O alegere bună ar fi LINKSYS BEFSR81. Acest ruter se conectează la reţeaua Internet (dacă ai o asemenea conexiune) printr-un cablu Ethernet. Se conectează apoi şi la celelalte calculatoare ale tale prin acelaşi fel de cablu.

2. Conectează cablul la portul disponibil de pe calculator, cum se arată în imaginea de mai jos. Fă asta pentru toate calculatoarele pe care vrei să le conectezi.


 

 

Conectare cablu la computer



3. Conectează celălalt capăt al cablului la ruter. După aceea, conectează cablul de internet la portul indicat.

 

Conectare cablu de internet la ruter



În 99% din cazuri, este tot ceea ce trebuie să faci pentru a implementa o reţea.  Ruterul şi calculatorul sunt deja programate să folosească DHCP şi ar trebui să se configureze automat.

În cazul în care calculatorul tău nu recunoaşte în mod automat conexiunea la internet, trebuie să faci setările oferite de firma furnizoare de servicii de internet (ISP - Internet Service Provider) la care te-ai abonat şi de la care ai primit ruterul. Acestea constau fie dintr-o combinaţie nume utilizator/parolă specifice protocolului PPPoE (Point to point protocol over Ethernet - Protocolul punct la punct prin Ethernet), fie într-o altă metodă de validare. Manualul de utilizare al ruterului conţine instrucţiuni în legătură cu accesarea aplicaţiei de configurare a routerului. În prezent, interfeţele ruterelor sunt uşor de utilizat şi uşor de configurat. Manualul de utilizare ar trebui să fie suficient.

Odată ce reţeaua este implementată, citeşte secţiunile ghidului care explică cum să partajezi fişiere şi să realizezi alte operaţiuni în reţea.

Modemurile sunt dispozitive care mijlocesc o conexiune între furnizorul de servicii de internet şi o interfaţă de comunicare cu reţeaua, care poate fi un calculator desktop, un laptop sau un ruter. Majoritatea ruterelor au integrate capabilităţi specifice modemurilor (pentru conexiunile PPPoE de exemplu), dar nu se pot interconecta direct cu liniile de comunicaţie care nu utilizează conectorul RJ-45.

De aceea, de obicei, providerii de internet oferă un modem care conectează linia de internet cu ruterul de la care conexiunea este distribuită la toate calculatoarele conectate. De asemenea, modemurile nu au de obicei capacitatea de a se conecta la mai multe calculatoare în acelaşi timp, dar ruterele da. Iată de ce atunci când doreşti să utilizezi o conexiune la internet pentru mai multe calculatoare aproape întotdeauna ai nevoie de un ruter.

 

 

 

Instalarea unei reţele locale fără fir (3)

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The easy guide to computer networks, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Maria Cătălin

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.