Logo PidginDacă ai conturi la Yahoo şi Facebook, probabil că vei  vrea să comunici cu prietenii de pe ambele platforme prin mesaje instant, folosind un singur soft. Soluţia? Pidgin, un client de mesagerie instant, disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Detalii în articol.

 

 

 

În timp ce Yahoo îţi pune la dispoziţie atât interfaţa web, cât şi programul Yahoo Messenger, Facebook se limitează la funcţia disponibilă pe site-ul lor. Poţi comunica pe ambele conturi simultan folosind un singur client: Pidgin.

 

 

 

Pidgin




Pidgin este un client de mesagerie instant gratuit, cross-platform (disponibil pentru Linux, Windows, Mac OS X)  şi cu o interfaţă uşor de folosit. Spre deosebire de YM, Pidgin nu conţine reclame integrate în fereastra principală (sau oriunde altundeva), respectându-vă astfel intimitatea. Aplicaţia "înţelege" numeroase protocoale printre care AIM, Google Talk, IRC, MSN,  XMPP (folosit de Facebook) şi Yahoo, iar conversaţiile pot fi deschise într-o singură fereastră folosind câte un tab pentru fiecare.

Programul se descarcă gratuit de pe Internet şi se instalează. La prima pornire te întâmpină fereastra în care îţi poţi configura conturile.

Pentru Yahoo selectează din listă protocolul corespunzător, introdu ID-ul, parola poate fi salvată sau introdusă la fiecare conectare. Local alias reprezintă numele tău aşa cum va apărea în fereastra ta de conversaţii.

Pentru Facebook trebuie mai întâi să te asiguri că ai un username configurat pentru contul tău. Loghează-te pe site-ul Facebook, mergi la Account > Account Settings şi vezi dacă există sau nu o valoare la Username. Dacă nu există, alege-ţi un username şi verifică unicitatea, apoi apasă change. În fereastra de configurare a conturilor din Pidgin, selectează din listă protocolul XMPP, username trebuie să fie numele pe care l-ai creat mai devreme, la domain scrie chat.facebook.com, iar la password parola cu care te loghezi pe Facebook; o poţi salva sau introduce la fiecare logare. După aceea mergi la tab-ul Advanced şi verifică următoarele valori:
Connection security - use encryption if available
Connect port - 5222
Connect server - chat.facebook.com
File transfer proxies - proxy.eu.jabber.org

Odată ce te-ai logat poţi schimba status-ul folosind una din opţiunile din josul ferestrei sau îţi poţi crea unul personalizat. Meniul Buddies oferă posibilitatea extragerii informaţiilor pentru un anumit contact, vizualizarea log-urilor mai vechi. Submeniul Show îţi permite listarea contactelor offline, a grupurilor goale în timp ce Sort buddies oferă posibilitatea listării acestora alfabetic, manual, după status sau după cea mai recentă activitate.

Tools > Plugins conţine o listă  întreagă de add-on-uri ce merită studiate

Tools > Privacy îţi permite crearea unui white list şi black list astfel încât să poţi vorbi numai cu cine ai chef în acel moment. Oprirea sunetelor se face global bifând Mute sounds din meniul Tools sau pentru fiecare conversaţie în parte folosind meniul Options al ferestrei/tab-ului respectiv.

 

Tools > Preferences conţine o mulţime de opţiuni dintre care cele mai importante sunt:

:: Interface – vizibilitatea icon-ului în tray, ascunderea conversaţiilor noi şi folosirea de tab-uri pentru fiecare conversaţie într-o singură fereastră;

:: Conversations – conţine printre altele posibilitatea ascunderii faptului că scrii un mesaj;

:: Logging – decide dacă şi ce vrei să păstrezi în logurile conversaţionale;

:: Sounds – alege ce sunete vrei să auzi, cu ce ocazie şi cu ce volum;

:: Status/Idle – condiţia pentru a fi considerat indisponibil poate fi lipsa trimiterii mesajelor sau lipsa utilizării tastaturii şi mouse-ului; se poate seta intervalul de timp înaintea schimbării status-ului, care poate fi Away, Invisible sau Offline (chiar te deconectează), iar status-ul din momentul reconectării poate fi predefinit sau ultimul folosit.

 

Pidgin poate fi descărcat de aici.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.