Wall-eRoboţii încep să pună stăpânire pe diferite domenii şi industrii. Vor prelua ei controlul asupra lumii? Sună înfricoşător! De fapt, roboţii de acum sunt inofensivi, rolul lor fiind să ajute oamenii. Diferenţa dintre un om şi un robot este că cel din urmă poate face două lucruri identice.

 

 

Informaţiile despre roboţi le ştim, de obicei, din filme şi nu mereu sunt corecte. Iată câteva curiozităţi despre roboţi, care vă pot schimba perspectiva asupra acestora.

1.    Termenul de robot provine din limba cehă („robota”) şi semnifică „muncă grea”. Robotul a apărut prima dată în filmul R.U.R. din 1921, în care maşinăria se răzvrăteşte şi îşi ucide creatorii.

2.    Totuşi, şi în viaţa reală roboţii au omorât oameni. Prima „crimă” produsă de o maşinărie „malefică” a avut loc în 1981, la fabrica Kawasaki din Japonia. Un muncitor a murit după ce un robot l-a aruncat într-o instalaţie de rectificat (maşină-unealtă ce prelucrează mecanic prin aşchiere o suprafață metalică). Nu vă imaginaţi un robot inteligent şi biped ca „Terminator”, ci un braţ robotic care a fost folosit necorespunzător de către victimă.

3.    Numărul total al roboţilor industriali ce sunt folosiţi în fabrici se ridică la peste un milion de exemplare.

4.   Leonardo da Vinci a schiţat planurile unui humanoid în 1495. Tot el a creat, pentru divertismentul nobililor, un robot ce era acţionat printr-un sistem de pârgii şi scripeţi. În onoarea sa, un robot „chirurg”, unul dintre cele mai performante de până acum, îi poartă numele: „Robotul DaVinci”.

5.   Armata americană foloseşte nu mai puţin de 4000 de roboţi. Aceştia sunt replici la scară mai mică a tancurilor. Deplasarea se realizează, de obicei, cu ajutorul şenilelor, iar roboţii au un braţ pe care pot fi amplasate diferite obiecte (camere de filmat, senzori). Dar nici unul nu este automat, toţi sunt teleghidaţi de către oameni.


 


TOSY TOPIO - Robot humanoid care joacă tenis de masă


6.    Primul robot humanoid a apărut în 1939 şi se numea Elektro. Construit de către cei de la Westinghouse, robotul avea o înălţime de 2 metri şi putea reproduce 700 de cuvinte.

7.    Winebot, construit de către japonezii de la NEC System Technologies, poate recunoşte cu ajutorul „mirosului” diferite tipuri de vin sau brânză! În braţul stâng, robotul are un spectometru cu care analizează vinul. Astfel îi determină compoziţia chimică. Şi cum fiecare fel de mâncare are un amestec specific de ingrediente, aflate în baza de date cu care este dotat, Winebot poate recunoşte tipul de vin care i-a fost arătat.

8.    Micro-roboţi. Cercetătorii australieni încearcă să creeze mini-roboţi. Aceştia vor imita comportamentul unei bacterii (E. Coli) şi vor fi injectaţi în viitorii pacienţi pentru a face investigaţii medicale direct în organul afectat.

9.     R2-D2 este singurul caracter care, de-a lungul celor 6 filme Star Wars, a apărut neschimbat.

10.    Roboţii mănâncă! Chris Melhuish, de la laboratoarele Bristol Robotics, a construit roboţi ce folosesc baterii pe bază de bacterii. Rolul bacteriilor este de a furniza curent electric, care este obţinut din muşte moarte sau mere pe cale să se descompună. Deci roboţii pot să îşi procure singuri hrana.

 




Bibliografie:
http://discovermagazine.com/2007/apr/20-things-you-didnt-know-about-robots
http://www.usatoday.com/tech/news/robotics/2006-09-04-winebot_x.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.