Predictii care nu s-au adeveritOamenii de ştiinţă sunt şi ei... oameni. Nici domeniul riguros al ştiinţei nu este lipsit de predicţii ale unor personalităţi de seamă care însă nu trec testul timpului. Nu este nimic de condamnat în asta, dat fiind că progresele în ştiinţă s-au dovedit aproape mereu surprinzătoare.

 



În rândurile următoare vă prezentăm o colecţie de afirmaţii legate de anumite invenţii. Doar privind în jur puteţi realiza cam cât de departe de adevăr s-au aflat autorii acestora.



Veşnic plin de surprize - computerul

§ „Nu există nici un motiv pentru care cineva şi-ar dori un computer acasă”, spunea în 1977 Ken Olson, fondatorul Digital Equipment Corp., afacere cu computere şi pe atunci principalul rival al PC-ului.

§ „Nu vom putea face niciodată un sistem de operare de 32 de biţi”, a prezis deţinătorul Microsoft, Bill Gates... Cei avizaţi ştiu că deja sistemele de operare pe 64 de biţi sunt comune.

§ „Cred că există o piaţă mondială de desfacere pentru aproximativ 5 computere”, afirma Thomas Watson în 1943 imediat după inventarea primului computer.

§ „Calculatoarele viitorului vor cântări în jur de 1,5 tone”, scria în 1949 revista „Popular Mechanics”. Probabil că aşa ar fi fost dacă nu se inventau microcipurile şi tranzistoarele.

Zborul – un vis devenit realitate, chiar dacă mulţi nu credeau asta

§ „Maşini de zbor ce sunt mai grele decât aerul nu vor exista niciodată.” De acest lucru era convins lordul Kelvin, preşedintele Royal Society din Marea Britanie, în anul 1895.

§ „O rachetă nu va putea niciodată să părăsească atmosfera pământului”, a fost scris în ziarul New York Times în anul 1936.

În domeniul energetic am avut mereu parte de surprize...

§ „Să forăm după petrol? Vreţi să spuneţi să facem o gaură în pământ şi să dăm poate peste petrol? Probabil sunteţi nebun!”, este replica pe care a primit-o Edwin Drake în 1859 când a încercat să îi convingă pe experţii în forări de această idee.

§ „Nu avem nici cel mai mic indiciu că energia nucleară va putea fi obţinută. Asta ar însemna că atomul ar putea fi spart după bunul plac al omului”. Aşa credea Albert Einstein în 1932.

§. „Să te prosteşti aiurea cu curentul alternativ nu duce nicăieri. Nimeni nu-l va folosi vreodată” - Thomas Edison, inventator, 1889


 


Potenţialul automobilului a fost subestimat... Dar nu numai al lui.


§ „Calul va fi folosit întotdeauna în timp ce automobilul este doar un moft trecător”, credea în 1903 preşedintele băncii Michigan Savings. Cel căruia i se adresa era nimeni altul decât Henry Ford, care era pe această cale sfătuit să nu-şi rişte banii în afaceri cu maşini.

§ „Cu siguranţă automobilul nu va fi în general la fel de folosit de majoritate ca şi bicicleta”, scria Literary Digest în 1899.

§ „Călătoria cu trenul la viteză mare este imposibilă pentru că pasagerii, incapabili să respire, se vor sufoca şi vor muri” - Dr. Dionysys Larder (1793-1859), profesor de Filozofie Naturală şi Astronomie la University College London.


Poşta, telefon, telegraf şi ... electricitate


§ „Cercuri de oameni bine informaţi ştiu că este imposibil să transmiţi vocea umană prin fire. Acest lucru ar fi de asemenea complet inutil, presupunând că ar fi posibil”, scria un ziar din Boston în anul 1865. La scurt timp telefonul se răspândea în lume.

§ „Americanii au avut nevoie de telefon, dar noi nu. Avem destui mesageri”, afirma Sir William Preece, inginer-şef la Poşta Britanică.

§ „Acest aşa-numit telefon este mult prea recent pentru a se impune ca mijloc serios de comunicare. Această invenţie nu are pentru noi nici o valoare.” Este afirmaţia din anul 1876 unui angajat aflat în post de conducere la societatea Western Union.

§ „Când expoziţia mondială din Paris (cea din 1878) se va sfârşi, va lua împreună cu ea şi lumina electrică şi nimeni nu va mai auzi de aşa ceva de acum încolo.” Asta credea cu tărie Erasmus Wilson, profesor la Oxford.


Lumea entertainment-ului


§ “Înregistrarea casetelor acasă va ucide industria muzicală.” Acesta era sloganul unei campanii din 1980 iniţiată de către BPI împotriva înregistrării pe casetă a muzicii de la radio. Industria muzicală este chiar şi azi bine-mersi, nici măcar pirateria şi download-ul ilegal nu a periclitat-o prea tare.

§ “Cinematograful este o modă trecătoare. Oamenii vor de fapt să vadă carne şi sânge pe scenă”, afirma marele Charlie Chaplin în anul 1916.

§ „Cine naiba ar vrea să audă vocile actorilor?” Pe acest ton refuza H.M. Warner, şeful Warner Filmstudios, în 1927, o nouă tehnologie din domeniul filmului.

§ „Teoretic şi tehnic este probabil posibilă producerea unui televizor. Din punct de vedere financiar şi comercial mi se pare însă imposibil”, credea inginerul Lee DeForest în anul 1926.


Bibliografie:
http://listverse.com/2007/10/28/top-30-failed-technology-predictions/
http://old.cotidianul.ro/10_predictii_tehnologice_care_nu_s_au_confirmat-88820.html
Bob Fenster - „Die Katze in der Mikrowelle – eine Chronik der Menschlichen Dummheit”

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.