Efectul de ochi roşii
Efect "ochi roşii" la o persoană cu ochii de culoare
albastră cu pupilele dilatate (wikimedia.org)

Toţi cei pasionaţi de fotografie s-au lovit de această problemă după ce au folosit aparatul de fotografiat, întrebându-se probabil despre cauza care generează apariţia nuanţelor de roşu la nivelul ochilor celor fotografiaţi.

Efectul de "ochi roşii" apare în unele fotografii atunci când nu există lumină suficientă pentru o expunere de calitate şi este folosit blitz-ul. În condiţiile de iluminare care necesită folosirea blitz-ului, pupila se dilată pentru a lăsa suficientă lumină să pătrundă în ochi, astfel încât imaginea să se formeze corespunzător la nivelul retinei.

Însă, în momentul declanşării blitz-ului, pupilele nu sunt pregătite pentru o lumină puternică, neavând timp să se comprime. Drept urmare, o cantitate mare de lumină pătrunde în ochi şi se reflectă la contactul cu fundul de ochi.

Culoarea fundului de ochi este dată de un pigment, melanina, care se găseşte în special în compoziţia epiteliului pigmentat al retinei. Deşi la multe animale acest epiteliu este de culoare neagră, la oameni este maroniu. Efectul este mai pronunţat în cazul oamenilor cu ochii de culoare deschisă şi la copii, pentru că  la aceştia toate ţesuturile oculare au în compoziţie mai puţină melanină, maroniul având o nuanţă mai deschisă, iar contrastul realizat prin alăturarea nuanţelor naturale ale ochilor cu roşul retinei amplificând şi acesta efectul. Roşeaţa pupilelor din fotografiile care prezintă acest efect de ochi roşii este dată deci de reflexia luminii care pătrunde nestingherită până la nivelul epiteliului retinei.

 

Cum putem reduce efectul de "ochi roşii"?

Există o serie de tehnici pe care fotografii le folosesc pentru a reduce acest efect.  Este bine ca subiecţii fotografiaţi să privească spre umărul fotografului şi nu direct spre obiectivul aparatului de fotografiat. De asemenea, se recomandă mărirea intensităţii luminoase în camera unde se realizează fotografierea astfel încât pupilele subiecţilor fotografiaţi să se contracte uşor.

Procesarea digitală a fotografiilor este şi ea o soluţie. Există aplicaţii software de editare de imagini care pot manipula luminozitatea, contrastul, ba chiar pot reduce nuanţele de roşu din fotografiile în format digital.

Cel mai important este însă faptul că această facilitate (red-eye reduction) este prezentă la majoritatea aparatelor moderne de fotografiat. Principiul folosit este de a genera o contractare a pupilei anterior declanşării blitz-ului, astfel încât să nu mai pătrundă la fel de multă lumină până la nivelul retinei. Una dintre metodele folosite constă în folosirea unei lumini slabe înainte de flash-ul blitz-ului, iar o alta se bazează pe folosirea câtorva mini-flash-uri care duc la contractarea pupilei înainte de fotografierea propriu-zisă.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.