Exercitiu fizicTot mai multe studii legate de formarea deprinderilor şi voinţă ne arată că pentru a ne îmbunătăţi starea generală fizică şi psihică e de ajutor să ne formăm o nouă deprindere. Orice exerciţiu sănătos practicat cu regularitate poate fi util.

 

 

 

În ultimul deceniu au fost realizate o mulţime de studii academice fascinante legate de comportament şi voinţă. Prin analizarea unor aspecte cum ar fi renunţarea la fumat, rezultatele bune ale unor elevi şi a modului în care cei care iau decizii importante la cumpăna dintre ani rămân pe drumul cel bun, cercetătorii au început să pună cap la cap răspunsuri privitoare la modul în care putem forma obiceiuri de durată şi îmbunătăţi în acelaşi timp capacitatea noastră de a rezista ispitei. Un rezultat surprinzător este acesta: pentru a vă perfecţiona starea de bine per ansamblu, începeţi să vă formaţi o nouă deprindere. În mare măsură orice obicei sănătos va fi suficient.

Întotdeauna am fost extrem de curios să aflu detalii legate de modul în care acest lucru a funcţionat cu adevărat. Am examinat cu atenţie studiul pentru a afla mai multe:


Voinţa ca "muşchi" pentru deprinderea unor obiceiuri

La sfârşitul secolului al XX-lea a fost efectuat un meta-studiu etalon care a analizat întrebarea: "Oare autocontrolul seamănă cu un muşchi?" După trecerea în revistă a sute de studii de-a lungul ultimelor decenii, autorii au concluzionat că răspunsul a fost afirmativ.

Sociologii din toată lumea au început să examineze voinţa şi autoreglarea din perspectiva acestei metafore a "muşchiului". De exemplu, dacă voinţa este ca un muşchi, iar muşchii pot deveni mai puternici pe măsură ce sunt antrenaţi, este posibil să formăm voinţa şi să o consolidăm în mod similar?


Ce se întâmplă atunci când îi facem pe oameni să dezvolte obiceiuri?

La mijlocul anului 2000, cercetătorii australieni Megan Oaten şi Ken Cheng au efectuat o serie de experimente pentru a vedea dacă voinţa poate fi crescută sau consolidată în timp. În primul lor studiu, publicat în 2006, au inclus un grup de persoane într-un program de exerciţii personalizate timp de două luni, în cadrul căruia mergeau la sala de sport de trei ori pe săptămână pentru a face exerciţii cu greutăţi şi exerciţii de aerobic.

La sfârşitul celor două luni, participanţii, din care majoritatea aveau un stil de viaţă mai degrabă sedentar, şi-au întărit muşchii şi sistemul cardiovascular. Dar ce se poate spune despre auto-controlul lor?


Voinţa s-a îmbunătăţit

Pentru a li se testa voinţa, participaţii au fost rugaţi să urmărească o grămadă de puncte care se deplasează de-a lungul unui ecran (o versiune computerizată a jocului de-a "alba-neagra: care este ceaşca care acoperă mingea?"). De obicei oamenii se descurcă bine la acest test, dar când trebuie să o facă imediat după ce îşi reprimă gândurile şi le concentrează pe un singur subiect (care le macină voinţa), oamenii fac greşeli mai multe.

Oaten şi Cheng au observat modul în care oamenii s-au descurcat cu acest traseu vizual înainte, în timpul şi după cele două luni de exerciţiu.

Grafic 1


Rezultatele au dus la concluzia că deprinderea unui obicei prin intermediul exerciţiilor fizice poate stimula abilitatea de a rezista la sarcini care ne slăbesc voinţa şi de a ne descurca corespunzător în activităţi care cer multă voinţă.

Însă, mai apoi, lucrurile au devenit extrem de interesante.


Creşterea varietăţii comportamentelor care intensifică starea de bine

Participanţilor li s-a cerut, de asemenea, să informeze cu privire la intenţiile lor vizavi de o gamă largă de activităţi, inclusiv de câte ori au fumat, au băut alcool, au consumat alimente nesănătoase, au cheltuit bani impulsiv, şi-au pierdut cumpătul, şi-au făcut temele în loc să se uite la televizor, dacă au socializat şi au ratat întâlniri.

În toate aceste categorii, participanţii au declarat că a existat o scădere drastică a comportamentelor "nocive" şi un stimul imens de a avea un comportament "sănătos". Oamenii au trecut de la fumatul a 14 ţigări pe zi la aproximativ 3 ţigări, de la a rata o întâlnire zilnic până la a rata o întâlnire o dată pe săptămână şi aşa mai departe.

Ducerea la bun sfârşit a acestui exerciţiu a contribuit la stimularea acestor oameni să realizeze diverse schimbări în viaţa lor, în timp ce în cazul  grupului care nu a început practicarea nici unui obicei nou, obiceiurile vechi nu au fost schimbate aproape deloc. (Text complet: Oaten, Cheng "Longitudinal gains in self-regulation from regular physical exercise" – Câştigul longitudinal în ce priveşte autoreglarea determinat de exerciţiul fizic regulat, 2006).


Dezvoltarea unor obiceiuri diferite declanşează efecte similare


Cercetători de valoare, Oaten şi Cheng  au pus la îndoială rezultatele lor. Poate că exerciţiul fizic are ceva special. Este posibil ca alte obiceiuri să declanşeze un efect similar asupra vieţii oamenilor? Ei au realizat mai multe studii, care implică alte tipuri de obiceiuri: unii oameni au fost obligaţi să ţină evidenţa cheltuielilor lor şi să evite să facă achiziţii inutile. Un alt grup de studenţi a fost instruit în cadrul unor studii de calificare.

În ambele cazuri, grupurile şi-au perfecţionat voinţa, care a fost testată cu ajutorul testului de urmărire vizuală şi, de asemenea, aceste grupuri  şi-au perfecţionat atenţia acordată programului principal (să economisească în cazul grupului care cheltuie şi să aibă rezultate mai bune în cazul grupului care studiază). Dar, mai important, aceste grupuri s-au perfecţionat, de asemenea, (printre altele) în privinţa reducerii fumatului, a consumului de alcool, menţinerii unei alimentaţii sănătoase, a frecvenţei cu care efectuează exerciţii fizice şi a abilităţii de a rezolva treburile casnice. Este vorba aici, desigur, doar de activităţile care au fost analizate. Este posibil şi destul de probabil ca şi alte comportamente să fi fost, de asemenea, influenţate în sens pozitiv, însă nu au fost evaluate. (Text complet: Baumeister şi colaboratorii "Autoreglarea şi personalitatea", 2006).

Aşa cum se întâmplă atunci când aruncăm o piatră într-un lac, hotărârea de a constitui un obicei a declanşat o reacţie în cascadă care a schimbat vieţile oamenilor în diverse moduri.


Aplicarea rezultatelor cercetării în viaţă


Deci ce putem învăţa din aceste constatări?

Puterea voinţei în cazul fiecăruia dintre noi poate fi epuizată, fiind mai dificil astfel pentru noi să îndeplinim sarcini care implică autocontrol.

În toate studiile realizate iniţial, oamenii au fost mai slabi la sarcina de urmărire vizuală după ce au executat sarcina care le-a solicitat îndelung voinţa. La sfârşitul unei zile lungi pe parcursul căreia aţi fost puşi în postura de a exercita un grad mare de autocontrol, s-ar putea să fie dificil să luaţi decizii corecte sau să duceţi la bun sfârşit sarcini care necesită voinţă.


Voinţa poate fi cultivată în timp


Este posibil să ne consolidăm capacitatea de autocontrol şi cea de a forma obiceiuri noi. În toate studiile, la participanţii care au lucrat la valorificarea unor noi obiceiuri, fie că au mers la sala de sport, fie că şi-au controlat cheltuielile făcute sau au studiat mai bine, a fost remarcată prezenţa unor modificări în bine a capacităţii lor de a "recupera" voinţa şi de a efectua corespunzător sarcini care implică autocontrol.

Unul dintre eforturile depuse în acest caz este faptul că, la fel ca orice muşchi, cultivarea voinţei este un proces care se desfăşoară lent. Acomodaţi-vă cu creşterea treptată a rezistenţei. Opriţi consumul oricărei forme de dulciuri începând cu ziua următoare sau folosiţi aţa dentară în fiecare zi de acum încolo. Leo Babauta exprimă foarte bine ideea atunci când vorbeşte despre cum şi-a format obiceiul de a folosi aţa dentară:

"Folosiţi aţa dentară doar pentru un dinte. Aceasta este o idee veche, dar funcţionează bine. Începeţi practicarea obiceiului prin folosirea aţei dentare doar pentru un dinte. Este atât de incredibil de uşor, încât nu veţi putea afirma că e prea greu, sau că nu dispuneţi de timpul necesar."


Cultivarea unui nou obicei benefic atrage după sine multe avantaje


Prin dezvoltarea unui obicei nou benefic, cum ar fi practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice, recurgerea la o tehnică de meditaţie sau aranjarea patului dimineaţa, vor fi culese imediat beneficiile atrase de noul obicei. Mai mult decât atât, acest lucru va determina, de asemenea, o creştere a  voinţei dumneavoastră şi veţi pune în aplicare aşa cum este firesc conduite mai bune în multe aspecte ale vieţii, inclusiv în sănătate şi activităţi sociale.

Pentru ca exemplul  referitor la stimularea obiceiului de a face exerciţii să fie mai clar, Charles Duhigg scrie:

"De obicei persoanele care fac exerciţii încep să se alimenteze mai bine şi să devină mai eficienţi la locul de muncă. Ei fumează mai puţin şi au mai multă răbdare cu colegii şi familia. Aceştia îşi folosesc cardurile de credit mai puţin frecvent şi afirmă că se simt mai puţin stresaţi. Exerciţiul fizic este un obicei cheie care declanşează schimbări pe scară largă. "

Depinde de dumneavoastră în acest moment. Cum vă propuneţi să clădiţi noi obiceiuri şi cum priviţi creşterea sau descreşterea voinţei dumneavoastră de-a lungul timpului? Mi-ar plăcea să aud perspectiva dvs. vizavi de acest lucru şi să văd dacă există alte tehnici pe care putem cu toţii să le încercăm.



Traducere de Ecaterina Pavel după what-the-research-on-habit-formation-reveals-about-willpower-and-how-you-can-apply-it-to-your-life.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.