Administrarea retatrutidei (eng. retatrudide) a determinat o scădere a masei corporale fără precedent la persoanele supraponderale sau obeze, cu sau fără diabet zaharat de tip 2, stabilind un nou record de eficacitate a unui tratament pentru obezitate. Acestea sunt concluziile a două studii prezentate în cadrul sesiunilor științifice ale American Diabetes Association (ADA) de anul acesta. Simultan, rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine și în The Lancet.

La persoanele care au avut diabet zaharat de tip 2, administrarea celei mai ridicate doze testate a tratamentului a determinat reducerea masei corporale cu 17%, la 36 de săptămâni de la administrare. Niciun alt medicament nu a avut un efect atât de important asupra greutății la această categorie de pacienți. Dintre persoanele non-diabetice, retatrutida a redus masa corporală cu minim 30% la peste 25% dintre aceștia, cu minim 20% la peste 60% dintre aceștia și cu minim 15% la aproape 85% dintre participanții fără diabet zaharat de tip 2.

Pe lângă scăderea în greutate, administrarea retatrutida a îmbunătățit starea metabolică a participanților la studiu. Principalele rezultate:

  • Administrarea retatrutidei în doza cea mai crescută timp de 24 de săptămâni a determinat regresia completă a steatozei hepatice (n.n. ficatul gras) la 80% dintre persoanele la care minim 10% dintre volumul ficatului a fost steatozic. La 48 de săptămâni, procentul a crescut la 90%.
  • 77% dintre pacienții diabetici au ajuns la un nivel al hemoglobinei glicozilate mai scăzut de 6,5%, iar 27% au avut acest marker sub 5,7%, în urma administrării terapiei.
  • Cea mai ridicată doză administrată de retatrutidă a scăzut nivelurile de trigliceride cu 40% în medie și a redus cu 22% valorile colesterolului LDL (low density lipoprotein).

Retatrutida este un agent terapeutic care are drept efect pierderea în greutate prin țintirea mai multor mecanisme. Funcționează ca agonist al receptorilor pentru trei dintre hormonii principali implicați în senzația de foame și metabolism: GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide), GLP-1 (glucagon-like peptide 1) și glucagon. Activitatea de agonist al glucagonului determină efectul de înlăturare a lipidelor de la nivel hepatic, reducând gradul de steatoză.

Cele două studii de fază II au inclus în total peste 600 de persoane supraponderale sau obeze, cu sau fără diabet zaharat de tip 2. Peste jumătate dintre aceștia au primit retatrutidă timp de 48 de săptămâni. Gradul de steatoză hepatică a fost determinat prin IRM. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost gastrointestinale, de tip ușor sau moderat, fiind raportate la 16% dintre persoanele care au primit cea mai ridicată doză de tratament. Acestea au fost în general comparabile cu cele asociate administrării agoniștilor GLP-1.

Constatarea că acest tratament investigațional determină mobilizarea lipidelor hepatice este foarte importantă deoarece nu există în prezent un medicament aprobat de U.S. Food and Drug Administration cu indicație de ameliorare a steatozei hepatice. Niciun monoagonist al receptorului GLP-1, precum semaglutide sau liraglutide, nu determină o eliminare a steatozei hepatice de peste 50%, astfel că noua terapie ar putea reprezenta un medicament de bază pentru acești pacienți în viitor.

Retatrutida este testată în prezent în mai multe studii clinice, inclusiv studiul TRIUMPH-3, care va include aproximativ 1800 de persoane cu obezitate severă și boli cardiovasculare.

-- Citiți și: Cum funcționează Ozempic / Wegovy (semaglutida), medicamentul care chiar ajută la slăbit


Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE