În prezent singurul mecanism de reglare homeostatică a masei de grăsime din organism este constituit de sistemul leptinic (leptina, un hormon, a fost descoperit în 1994). O echipă de cercetători de la University of Gothenburg din Sweden a publicat recent rezultatele unui studiu pe şoareci care indică existenţa unui alt sistem de reglare a grăsimii.


Leptina este un hormon produs de celulele adipoase care ajută la reglarea balanţei energetice a organismului prin blocarea senzaţiei de foame. Leptina îşi are contraponderea în alt hormon, grelina, denumit şi hormonul foamei, care este responsabil pentru generarea senzaţiei de foame.


În ce a constat studiul?


Cercetătorii au plecat de la premisa că există şi un alt mecanism de reglare a greutăţii corporale cu impact asupra masei de grăsime.
Pentru a verifica, aceştia au adăugat greutăţi unor animale de laborator (şoareci) pentru a determina dacă acest adaos artificial de greutate afectează modul în care organismul reacţionează.


Ce au descoperit cercetătorii?


Faptul că animalele cărora li s-au adăugat greutăţi au slăbit i-a convins pe cercetători că există un fel de "cântar" intern al organismului (care ar fi situat în oasele picioarelor) şi care funcţionează ca un senzor şi reglator al greutăţii.

Supoziţia cercetătorilor este că creşterea greutăţii corporale activează un senzor dependent de osteocitele (celule osoase) din oasele care suportă greutate corpului. Ulterior este transmis un semnal care reduce greutatea organismului.

Ultima dată când a fost descoperit un proces reglator al grăsimii corporale a fost în 1994, când a fost identificată leptina. Această descoperire nu a dus la niciun nou tratament privind obezitatea.

Noua descoperire are însă potenţialul de a schimba ceva. Primul gând care vine în minte este ataşarea unor greutăţi suplimentare, aşa cum s-a făcut pe timpul testului cu şoareci. Probabil că în curând un test pe oameni se va efectua pentru a confirma descoperirea realizată pe animalele de laborator.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.