Într-un studiu publicat de Institute of Food Technologists al SUA în revista Journal of Food Science se menţionează că un rol important în îmbunătăţirea performanţelor vizuale şi, posibil, în prevenirea bolilor de ochi legate de înaintarea în vârstă le revine carotenoidelor, substanţe naturale, coloranţi de nuanţă galbenă, portocalie sau roşie prezenţi în legumele cu frunze verzi şi în fructele colorate.
Luteina are un puternic efect antioxidant şi poate filtra lumina albastră responsabilă cu oxidarea cristalinului, iar zeaxantina este cel mai puternic antioxidant localizat la nivelul retinei. Ambele carotenoide reduc riscul apariţiei unor maladii precum maculodistrofia şi cataracta. De asemenea, ambele substanţe îmbunătăţesc contrastul produs de aparatul vizual uman, cât şi acuitatea vizuală şi reduc timpii de recuperare după expunerea la diverşi factori de stres vizual.
Sursa