LeninVladimir Lenin, revoluţionarul comunist rus, a murit din cauza unui aparent AVC la vârsta de 53 de ani. Moartea sa prematură a constituit subiectul multor controverse şi speculaţii, însă o nouă teorie a celor de la UCLA ar putea, în sfârşit, să ofere un răspuns definitiv.

 

 

 

Până la momentul morţii sale din 1924, Lenin suferise deja 3 AVC-uri (accidente vasculare cerebrale). Declinul său cognitiv rapid ar fi fost caracteristic cuiva mult mai bătrân, ceea ce i-a făcut pe istorici să speculeze asupra existenţei altor factori, cum ar fi otrăvirea sau sifilisul.

Însă o nouă teorie sugerează că Lenin suferea de o boală genetică rară care determina formarea unor calcificări asemănătoare pietrelor la nivelul creierului său.

Această ştire ne este furnizată de ”Neuroscepticul” revistei Discover, care scrie:


În timpul autopsiei sale, s-a descoperit că vasele sanguine din jurul creierului lui Lenin erau puternic calcifiate – pe scurt, acestea se întăriseră şi se îngustaseră din cauza unei acumulări de minerale şi grăsimi. Asta poartă numele de ateroscleroză şi, deşi ni se întâmplă tuturor pe măsură ce înaintăm în vârstă, Lenin suferea de o formă neobişnuit de gravă şi de timpurie. S-a afirmat în timpul examinării post-mortem că lovirea vaselor sanguine cu o pensetă metalică producea un sunet asemănător celui produs de lovirea pietrelor...

O echipă de neurologi condusă de Harry Vinters de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) a sugerat un posibil răspuns într-o nouă lucrare: Vase sanguine de piatră: ”Tulburarea circulatorie cerebrală a lui Lenin”. Ei dau vina pe o tulburare recent descoperită care determină apariţia aterosclerozei selective a vaselor sanguine din picioare, cauzată de o mutaţie a genei NT5E.

Vinters şi colegii săi sugerează că e posibil ca Lenin să fi avut o problemă genetică asemănătoare, însă una care afecta în principal creierul. Tatăl şi fraţii lui Lenin sufereau (aparent) şi ei de boli circulatorii; într-adevăr, tatăl său a murit aproape la aceeaşi vârstă, într-un mod similar. Totuşi, ei recunosc că o astfel de boală genetică rămâne în prezent doar o speculaţie.

Citiţi mai multe în revista Discover.

Traducere de Ana Dumitrache după new-theory-suggests-lenin-died-from-a-rare-genetic-brain-disorder.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.