Transplant faţăTransplantarea integrală a feţei oferă perspectiva unui risc mai mic de respingere a grefei. Chirurgii din SUA au efectuat ceea ce ei pretind a fi cel mai extins transplant al feţei de până acum, refăcând faţa unui bărbat de 37 de ani, Richard Lee Norris.

 

 

 

Acesta şi-a pierdut buzele şi nasul în urmă cu 15 ani, într-un accident care a implicat focuri de armă. Grefa ar putea dezvălui modalităţi mai bune de a opri corpul unui pacient să respingă ţesutul donat.

Richard Lee Norris, Hillsville, Virginia, a primit aproape toată faţa de la un donator. Ţesutul donat a provenit de la nivelul scalpului şi a inclus toate elementele de la faţă în jos, fără a include însă oasele gâtului. De asemenea, conţinea oasele ambelor maxilare, dinţii (fără plombe) şi o treime din limbă.

"Toate aceste segmente au fost transplantate în trecut, celelalte grupuri de chirurgi bătătorind calea pentru ceea ce am realizat noi, însă nimeni nu a efectuat încă o operaţie atât de sofisticată", spune chirurgul Lead Eduardo Rodriguez, de la Universitatea din Maryland Medical Center din Baltimore. Intervenţia a avut loc pe 19 şi 20 martie şi a durat 36 de ore.

Cealaltă inovaţie majoră constă din includerea în maxilare a măduvei osoase a donatorului, încă hrănită de vasele de sânge, ceea ce ar putea însemna că Norris va necesita terapie imuno-supresoare în doze mai reduse, pentru a bloca respingerea grefelor străine de către organism.

 

 



Armonia himerică


Experimentele efectuate de către echipa lui Rodriguez pe animale - publicate anul trecut în American Journal of Transplantation (DOI: 10.1111/j.1600-6143.2011.03551.x) - a demonstrat că transplantele conduc mai rar la respingerea de către sistemul imunitar al organismului, atunci când acestea includ măduvă osoasă "vascularizată", alimentată de vasele de sânge, decât în cazul în care transplantul nu include nici un os.

"Avem această confirmare în transplanturile care includ măduvă vascularizată", spune Rodriguez. "Deci, măduva osoasă vascularizată ar putea conduce la rezultate mai bune decât infuzia de celule stem de la nivelul  măduvei osoasă pentru a crea o situaţie în care celulele donatoare şi cele receptoare  pot trăi în armonie himerică."

Sperăm că acelaşi efect va fi remarcat şi la Norris. "Aspectul bun constă în conţinutul măduvei osoase, puternic vascularizat, care are potenţialul de a contribui la supravieţuirea pe termen lung a grefei", spune Rodriguez. 

Provocări majore

Descoperirea continuă un trend constant de grefe faciale tot mai extinse, de la prima în 2005, unde pacient a fost Isabelle Dinoire din Franţa. Acea grefă a acoperit doar porţiunea inferioară a feţei ei. În 2010, o echipa spaniolă a anunţat ceea ce ei susţineau că era primul transplant facial complet, dar Rodriguez spune că acesta nu ar fi inclus limba.

"Motivul pentru care chirurgii realizează transplanturi cu o cantitate tot mai mare de ţesut este acela că pacienţi din ce în ce mai dificili, cu deficite din ce în ce mai severe sunt luaţi în considerare pentru transplant", spune Maria Siemionow de la Fundaţia Clinică Cleveland din Ohio, chirurgul a cărui echipă a efectuat primul transplant facial din SUA, în 2008.

Dar Siemionow afirmă că că "mai mult nu înseamnă neapărat înseamnă mai bine", deoarece există riscuri ale îndepărtării ţesutului pre-existent perfect funcţional şi înlocuirii acestuia cu ţesut donat. "Şi aceasta determină probleme potenţiale cu procedurile de salvare în cazul în care grefa nu merge bine."

De exemplu, pacienta asupra căreia a intervenit Siemionow, Connie Culp, avea pleoapele superioare funcţionale, aşa că ar fi fost riscant să le sacrificăm pe acelea cu ţesutul donat.

Abilităţi recâştigate

Potrivit Mariei Siemionow, cea mai importantă evoluţie în transplanturi faciale faţă de practica anterioară care a folosit grefe de piele, este faptul că transplantul include elemente funcţionale, cum ar fi nervii şi mușchii, care se integrează cu cele proprii pacientului pentru a le conferi abilităţi care au fost pierdute în urma unui accident.

Norris, de exemplu, nu putea mesteca mâncarea sau vorbi corect, dar are speranţa că va putea face acest lucru acum, deoarece are maxilare şi dinți noi şi o limba întreagă, care ar trebui să îi permită să pronunţe cuvintele în mod corespunzător. Între timp, Culp poate respira acum independent, zâmbi, consuma alimente solide, are miros şi a redobândit toate simţurile de la nivelul feţe ei, înainte neputând realiza nici unul dintre aceste lucruri.

Siemionow spune că cea mai mare provocare care rămâne nerezolvată este necesitatea imunosupresiei de-a lungul vieţii. "Acesta este un obiectiv foarte important pentru viitor", spune ea.

Ea adaugă faptul că rămâne de văzut dacă afirmaţiile lui Rodriguez care susţine că măduva osoasă vascularizată va îmbunătăţi gradul de acceptare de către organism se vor dovedi corecte.

O altă evoluţie importantă este coordonarea între furnizorii de transplant. Un registru SUA şi internaţional de potenţiali beneficiari urmează să fie lansat în acest an.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului full-face-transplant-promises-less-risk-of-rejection publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.