Caine folosit in detectarea canceruluiCancerul de plămâni este foarte greu de detectat din timp. Aşa că nişte cercetători din Germania şi-au pus cei mai buni câini să miroase situaţia. Şi nu o să-ţi vină să crezi, dar a mers. În continuare, detalii despre studiul realizat de oamenii de ştiinţă germani.

 



Cercetătorii de la spitalul Schillerhoehe au adunat 220 de voluntari care au avut cancer pulmonar, boli pulmonare obstructive cronice, împreună cu câţiva care erau sănătoşi. Au adunat mostre punându-i să expire în tuburi de sticlă umplute cu bumbac. Apoi au învățat câinii (doi ciobăneşti germani, un labrador retriever şi un ciobănesc australian) să se aşeze în faţă şi să atingă mostrele care conţineau “compuşii organici volatili” asociaţi cu boala.

Câinii au detectat 71 din 100 de pacienţi cu cancer şi au identificat 372 de pacienţi din 400 care nu aveau boala. Nu doar asta, dar au putut să facă diferenţa între cancerul pulmonar şi BPOC (sau BPCO – boală pulmonară cronică obstructivă – ex. bronşita cronică, astm etc.). Şi nu a contat ce fel de medicamente luau, dacă au fumat recent sau ce fel de mâncare au mâncat recent.

FAPT:
Doar 15% din din cancerele pulmonare sunt diagnosticate înainte ca boala să se răspândească la alte organe. Când este depistat înainte de a se răspândi, durata de supravieţuire de 5 ani este de 50%. După ce se răspândeşte este de doar 2%. Dar nu există un mijloc de detecţie timpurie în prezent. Până în 2011, au fost diagnosticate 221.130 de cazuri de cancer pulmonar şi 156.940 de persoane au şi murit în urma bolii (conform European Respiratory Journal). Eu aş spune: câini dresaţi în fiecare spital IMEDIAT!

Dar desigur, unul din cercetătorii care a făcut studiul, Enole Bodeker, a trebuit să-mi strice planurile (via e-mail):

"Mai este nevoie de cercetare pentru a putea folosi câinii ca mijloc de detecţie a cancerului pulmonar în grupuri de risc. Încă nu ştim dacă ei detectează cancerul pulmonar sau o boală malignă în general – spre exemplu, pot ei oare să facă diferenţa între cancerul de plămâni şi cel de sân?... Încă nu ştim dacă în cele din urmă câinii chiar vor putea să stabilească diagnosticul. Dar în mod cert ne pot ajuta în cercetarea ulterioară şi poate într-o zi chiar să identificăm compusul organic volatil sau suma diferiţilor compuşi care sunt asociaţi cu cancerul pulmonar."

Chiar şi aşa: BINE CUŢU!

 

 

Articolul este traducerea Dogs can smell cancer on your breath, publicat de Gizmodo.com.
Traducerea: Ioan Florea

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.