În 1976 o bunică și-a luat cele două nepoate, gemene identice, la piață, într-o localitate din Coreea de Sud. Dar s-a întors cu una, cealaltă pierzându-se în mulțime. După multiple peripeții, cea pierdută a fost înfiată de o familie din SUA. Cele două, care au crescut una în Coreea de Sud și cealaltă în SUA, s-au întâlnit după 45 de ani.

Cercetătorii au fost curioși să vadă care sunt asemănările / diferențele dintre gemene, dată fiind raritatea unor astfel de cazuri, în care gemeni identifici trăiesc o parte semnificativă din viață separați, în țări / culturi diferite. Iată ce au descoperit.

 

Asemănări și deosebiri

Deși au trăit în medii diferite, cele două surori au arătat personalități similare. Ambele sunt muncitoare, focalizate pe îndeplinirea sarcinilor, bine organizate, le plac activitățile sportive și se străduiesc să aibă cât mai multe realizări.

Mediul familial în care au crescut prezintă diferențe semnificative. Cea din Coreea de Sud a fost crescută într-o familie unită, în care era încurajată dezvoltarea personală, pe când cea din SUA a trăit într-o familie cu reguli stricte, în care religia avea un rol important, dar în care existau conflicte între membri.

În ce privește trăsăturile fizice, cele două, la revedere, aveau înălțimi și greutăți similare. Ambele aveau diabet și ambele au suferit operații de înlăturare a unor tumori de pe ovare pe când erau adolescente.

Diferența semnificativă observată între cele două constă în nivelul de inteligență, sora care a trăit în Coreea de Sud având cu 16 puncte mai mult decât sora din SUA. Această diferență a fost explicată de cercetători prin faptul că cea care a trăit în SUA a suferit 3 lovituri la cap ca adult, cea mai recentă în 2018, ceea ce a avut ca și consecințe modificări emoționale, iar abilitățile cognitive i-au fost ușor afectate.


Educație vs ADN

Studiul pe cele două gemene care fac obiectul articolului de față, dar și alte studii pe alți gemeni care au fost separați la vârste foarte fragede (cum ar fi un studiu care a avut ca subiecți peste 100 de perechi de gemeni) arată că similaritățile dintre gemeni au la bază zestrea genetică, nu mediul în care au crescut.

Într-un alt exemplu faimos, doi gemeni separați la vârsta de 4 săptămâni și care s-au reîntâlnit la vârsta de 39 de ani au descoperit că ambilor le plăcea tâmplăria, desenul tehnic și scrierea cu litere de tipar. În plus, erau buni la matematică, aveau pregătire în domeniul juridic.



Sursa: BigThink  
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.