O echipă de cercetători americani au reuşit crearea în laborator a globulelor roşii. Rezultatul cercetătorilor a fost publicat într-un studiu care a apărut recent în Proceedings of the National Academy of Sciences. Pentru a crea globule roşii sintetice au fost folosite sfere de polimer biodegradabil supuse unui tratament cu isopropanol care transformă sferele dându-le forma specifică de disc a hematiilor. Pe discurile formate au fost puse straturi de proteine interconectate.

 

Dimensiunea celulelor sintetice este de doar 7 microni - aceeaşi dimensiune cu cea a eritrocitelor reale. Dar celulele sintetice nu au doar forma şi dimensiunea globulelor roşii din sânge: Ele se comportă ca şi cum ar fi naturale, fiind elastice şi putând să se strecoare prin capilarităţi mai mici decât dimensiunile lor, exact ca o hematie reală. De asemenea, globulele roşii sintetice pot transporta substanţe în organism. Următorul pas: testarea in vivo.

 

Mai multe detalii pe site-ul Scientific American.

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro