Papagali rosiiDacă vorbim de o femelă vertebrată, sunt şanse mari ca aceasta să fie atrasă de culoarea roşie, iar asta este valabil şi pentru oameni. Este unul dintre lucrurile cele mai ciudate din biologie – indiferent de specie, femelele par să iubească roşul. Detalii, în continuare...

 



Aceasta este descoperirea de anul trecut a unui grup de cercetători de la Universitatea din Rochester, care a testat deja bine-documentata atracţie non-umană pentru roşu şi asupra femeilor. Mai întâi, cadrul:

”La multe specii non-umane de vertebrate, femelele sunt atrase de roşul prezent la semenii lor masculi. Roşul este de asemenea un indice al statutului înalt al masculului la multe specii vertebrate non-umane, iar femelele arată o preferinţă pentru aceştia atunci când vine vorba de împerechere. Aceste legături între roşu şi atracţie, respectiv roşu şi statut au fost dovedite chiar şi atunci când culoarea era ataşată în mod artificial masculilor.”

Deci, femelelor non-umane le place să vadă această culoare la potenţialii lor parteneri. O reacţie atât de directă nu este neapărat surprinzătoare în cazul speciilor mai primitive, dar cum rămâne cu femeile? Aici vine partea interesantă:

”În cercetarea prezentă, am stabilit anumite paralele între reacţiile femelelor umane şi non-umane la roşul prezent la masculi. Mai precis, într-o serie de 7 experimente, demonstrăm cum femeile îi percep pe bărbaţi ca fiind mai atractivi şi mai dezirabili din punct de vedere sexual atunci când aceştia apar pe un fundal roşu sau poartă îmbrăcăminte de această culoare şi mai arătăm şi că percepţia referitoare la statut este responsabilă pentru acest efect al roşului.”

şi care este cauza acestei pofte de roşu? Ei bine, chiar este doar o chestiune de romantism în natură şi aparent funcţionează doar pentru femeile care evaluează bărbaţi (nu şi viceversa). Luând în considerare caracterul universal al acestui fapt, am putea avea de-a face cu un adevăr evoluţionist profund:

”Influenţa roşului pare să privească exclusiv atracţia fizică a femeilor pentru bărbaţi: această culoare nu a influenţat percepţia bărbaţilor despre alţi bărbaţi, nici pe cea a femeilor atunci când au evaluat cât de agreabil sau extravertit era un bărbat. Participanţii nu au dat niciun semn că ar fi conştientizat faptul că cercetarea era centrată pe influenţa culorii. Aceste descoperiri indică faptul că o culoare are nu doar o valoare estetică, ci poate avea şi un anumit înţeles şi un impact psihologic ce funcţionează în moduri subtile, importante şi provocatoare.”

Sincer, sunt şocat că Moş Crăciun nu este un  sex-simbol. Ai crede că poartă mai mult decât suficient roşu încât să atragă ceva atenţie.


Via NCBI ROFL.


 

Articolul reprezintă traducerea articolului Red is irresistible to heterosexual females of all species, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.