Soarecii si cuantele de memorieOamenii de ştiinţă au descoperit faptul că memoria vine în pachete mici şi au constatat acest lucru făcându-i pe şoareci să creadă că au fost teleportaţi. Citiţi în continuare despre un experiment în urma căruia a fost evidenţiat caracterul discret al memoriei.

 

 

 

Majoritatea oamenilor cred că memoria este o înregistrare continuă de informaţii. De fapt, memoria este împărţită în bucăţi mici de informaţii. Aceste cuante de memorie sunt fragmente de 125 de milisecunde. Aceste pachete discrete de memorie (Memorips?, Memrons?, Pixories?, Mytes?), sunt unul dintre motivele pentru care este nevoie de multe ori de un moment să te holbezi în gol, la faţa cuiva, înainte de a-ţi aminti numele lui sau de o pauză înainte de a-ţi aminti o cameră necunoscută atunci când te trezeşti dintr-un un pui de somn. Aceste amintiri nu se contopesc una cu cealaltă. Fiecare memorie accesată există independent.

Oamenii de ştiinţă au dovedit această separare a informaţiei memorate prin găsirea unei modalităţi de a păcăli şoarecii, inducându-le gândul că au fost teleportaţi. Mai întâi au acomodat şoarecii cu două seturi separate de camere. Un tip de cameră a fost luminat într-un fel , iar celălalt într-un mod total diferit. După ce oamenii de ştiinţă i-au obişnuit pe şoareci cu fiecare intensitate a luminii, au monitorizat creierul şoarecilor după ce i-au mutat în altă cameră. În primul caz, şoarecii au fost plasaţi într-un anumit fel şi în creierul lor a luat naştere un anumit tipar al activităţii cerebrale. Când intensitatea luminii camerei respective a fost schimbată, dând şoarecelui impresia că au "sărit" brusc în cealaltă cameră, un model diferit de activitate cerebrală s-a conturat la nivelul creierului rozătorului. Fiecare model a reprezentat o "hartă" memorată de către şoarece. În nici un punct hărţile nu s-au suprapus, modelele de memorare au fuzionat într-o singură hartă mare, o hartă "mutant". Şoarecele a oscilat înainte şi înapoi între hărţile memorate, fiecare complet independentă una de cealaltă, după o uşoară întârziere. Deşi am putea fi induşi în eroare de oscilaţia rapidă dintre amintiri, aceste bucăţi mici de gândire nu se încurcă de fapt una cu cealaltă. Memoria este cuantificată.

Desigur, şoarecii au fost destul de confuzi, dar există întotdeauna un preţ care trebuie plătit pentru ştiinţă.


 


Textul reprezintă traducerea articolului "Teleported" mice reveal secrets of memory, publicat de io9.com.
Traducerea: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.