Fotografia anului în astronomieConcursul din anul 2010 al Observatorului Regal din Anglia şi-a desemnat recent câştigătorii. Premiul cel mare, care este şi câştigător la categoria Pământ şi spaţiu (una dintre cele trei categorii) a fost obţinut de un american pe nume Tom Lowe.

 

 

 

 

Concursul s-a desfăşurat pe trei categorii: Pământ şi spaţiu, Sistemul solar şi Spaţiul cosmic. Iată câştigătorii pe categorii.

Locul 1 la categoria Pământ şi spaţiu şi câştigător al concursului, fotografia realizată de Tom Lowe,  numită "Pin arzând"

 

Pin arzand

 

În fotografia câştigătoare observaţi cum ramurile copacului se aliniază cu galaxia noastră, Calea Lactee.
Calea Lactee are un diametru de aproximativ 100.000 de ani-lumină. Sistemul nostru solar se află aşezat la aproximativ două treimi de centrul galaxiei.

 

 


 

Locul 1 la categoria Sistemul solar, fotografia realizată de Anthony Ayiomamitis (Grecia), numită "Totalitatea siberiană".

 

Totalitatea siberiana

 

În imaginea de mai sus puteţi vedea o captură realizată pe timpul unei eclipse de Soare. Momentul fotografiat este acela în care acoperirea Soarelui este totală, atunci când se poate observa coroana solară, locul în care câmpuri magnetice puternice curbează gazul supraîncins de la suprafaţa Soarelui.

 

 


 

Locul 1 la categoria Spaţiul cosmic, fotografia realizată de Rogelio Bernal Andreo (USA),  numită "Zona Orion"

 

 

Zona Orion

 

Imaginea de mai sus, realizată printr-o expunere prelungită, revelează o zonă foarte mare a spaţiului, conţinând Nebuloasa Horsehead (jos şi central) şi Nebuloasa Orion (în partea dreaptă sus). Cele trei stele mai luminoase din partea stângă a imaginii sunt vizibile şi cu ochiul liber.

 

 

Pentru a vedea şi alte fotografii de pe locurile 2 şi 3 din concurs, mergeţi pe pagina dedicată concursului a Observatorului Regal.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE