Vreme călduroasăÎn fiecare lună, NCDC (National Climatic Data Center - Centrul Naţional de Informaţii Climatice) publică două evaluări, una naţională (pentru SUA) şi un globală, privind clima lunii precedente. Ce spun cifrele despre ultimele luni? Citiţi detalii în continuare.

 

 

 

Aceste evaluări includ date despre temperaturile şi precipitaţiile înregistrate, oferind informaţii importante despre fluctuaţiile climatice, precum şi o perspectivă istorică. Raportul include şi o cronică a evenimentelor climatice importante din ultima lună.

 

 

 

Temperaturi lunare

 

 

Sumarul Raportului Global

 

Raportul Global lunar cuprinde informaţii detaliate despre temperatura medie globală pe uscat, temperatura medie globală la nivelul oceanelor, precum şi media celor două. În loc să prezinte temperaturile maxime sau medii înregistrate, raportul prezintă anomaliile de temperatură, adică diferenţele faţă de mediile temperaturilor înregistrate pe o anumită perioadă de timp. Această metodă permite specialiştilor o estimare mai precisă a tendinţelor pe termen lung.

 

 

 

Iunie 2010

Iunie a fost a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o temperatură medie record (Martie, Aprilie şi Mai fiind de asemenea cele mai călduroase luni din perioada monitorizată). O altă statistică arată că iunie a fost şi cea de-a 304-a lună consecutivă în care temperatura medie (la suprafaţa apei şi pe uscat) a fost mai ridicată decât temperatura medie din secolul al XX-lea, ultima lună aflată sub acest prag fiind februarie 1985. Acest record se datorează în primul rând temperaturii medii de pe uscat, nivel ce a depăşit recordul precedent din 2005 cu 0.11˚C. Acest nivel foarte ridicat a contribuit în mod semnificativ la media globală, anulând uşoara scădere a temperaturii medii de la suprafaţa oceanelor, medie ce s-a situat pe locul patru în spatele recordului.

Perioada ianuarie - iunie 2010 a fost de asemenea cea mai călduroasă perioadă monitorizată, stabilind un nou record pentru temperatura medie combinată (la suprafaţa oceanului şi pe uscat). Luate separat însă, temperaturile medii ocupă locul secund, după 2007 (pentru uscat) şi 1998 (pentru oceane).

 

Anomalii temperatură

 

Tendinţa ultimilor 20 de ani

Primele 10 recorduri, din 1880, pentru temperatura medie globală au fost înregistrate în ultimii 15 ani, iar recordul pentru cel mai călduros an a fost înregistrat în 2005. Mai mult, analizele NCDC arată că până acum, în perioada Ianuarie - Iunie, 2010 a fost mai călduros decât 2005, deci există destule premise pentru a considera că acest an va fi cel mai călduros şi că tendinţa este spre încălzire.

 

De ce se înregistrează anomaliile de temperatură şi nu temperaturile absolute?

Anomalia de temperatură se referă la variaţia acesteia de la medie. Temperatura globală este calculată astfel întrucât oferă o imagine mai precisă a schimbărilor de temperatură. Dacă s-ar calcula temperatura medie pentru o regiune, diverşi factori precum poziţia sau altitudinea staţiei de monitorizare ar influenţa rezultatul în mod considerabil. Însă urmărind doar diferenţa faţă de media înregistrată la aceeaşi staţie, aceşti factori sunt mai puţin importanţi. De exemplu, în timp ce temperatura înregistrată pe vârful unui deal va fi diferită de cea înregistrată într-o vale apropiată, ambele staţii de monitorizare vor prezenta tendinţe similare atunci când va fi calculată schimbarea temperaturii faţă de media fiecărei staţii.

 

Un alt avantaj al metodei este că minimizează problemele apărute la modificarea reţelei de staţii de monitorizare. Astfel, eliminarea unei staţii de monitorizare dintr-o zonă deşertică ar influenţa într-o măsură mult mai mare temperatura medie decât tendinţa de evoluţie a temperaturii medii globale.

 


 

BIBLIOGRAFIE
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100718233311.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.