Pitica albaUn mister din spaţiu vechi de decenii a fost rezolvat de către o echipă internaţională de astronomi condusă de profesorul Martin Barstow de la University of Leicester şi Preşedintele ales al Royal Astronomical Society.

 

 

 

Oamenii de ştiinţă de la University of Leicester şi University of Arizona au studiat piticele albe, fierbinţi, tinere, rămăşiţele superdense ale unor stele asemănătoare Soarelui care au rămas fără combustibil nuclear şi care au colapsat până la o mărime aproximativ egală cu cea a Pământului. Cercetarea lor este prezentată în MNRAS - revistă cu apariţie lunară a Royal Astronomical Society care este publicată de Oxford University Press.

Pitica alba
Aceasta este o imagine artistică a resturilor aflate în jurul unei stele pitice albe. Credit: NASA, ESA, STScI şi G. Bacon (STScI).


Se cunoştea faptul că multe atmosfere ale piticelor albe, fierbinţi, care sunt formate în esenţă din hidrogen pur sau heliu pur sunt contaminate cu alte elemente cum ar fi carbon, siliciu şi fier. Cu toate acestea, ceea ce nu era cunoscut era originea acestor elemente, cunoscute din punct de vedere astronomic sub termenul de metale.

„Originea exactă a metalelor a rămas un mister şi diferenţele extreme în ceea ce priveşte abundenţa lor în cadrul stelelor nu a putut fi explicată", a declarat profesorul Barstow, vice-prorector de la University of Leicester al cărui studiu a fost realizat cu ajutorul fiicei sale, Jo, coautor al lucrării publicate, în timpul unui stagiu de vară în Leicester. Între timp ea a plecat pentru a lucra ca astronom la Oxford în domeniul planetelor extrasolare.

„S-a crezut că aceste metale au „levitat" ca urmare a radiaţiilor intense emise din straturile din adâncime ale stelei", a spus profesorul Barstow.

Acum cercetătorii au descoperit că multe stele prezintă semne de contaminare cu material pietros, resturi ale unui sistem planetar.

centura de asteroizi
Aceasta este o imagine artistică a unei centuri masive de asteroizi aflaţi pe orbită în jurul unei stele. Noul studiu, ce a utilizat datele SDSS, arată că resturi similare aflate în jurul multor stele pitice albe, le contaminează pe acestea cu materie pietroasă şi apă. Credit: NASA-JPL/Caltech/T. Pyle (SSC).

Cercetătorii au studiat 89 de stele pitice albe folosind Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer pentru a obţine spectrele lor (dispersia luminii în funcţie de culoare) în care au putut observa „amprentele" de carbon, siliciu, fosfor şi sulf, atunci când aceste elemente erau prezente în atmosfera stelelor.

„Am constatat că în stelele cu atmosfere poluate raportul dintre siliciu şi carbon se potriveşte cu cel observat în cazul rocilor, acesta fiind mult mai mare decât cel identificat în cadrul stelelor sau al gazului interstelar.

Noul studiu indică faptul că în jur de o treime din toate stelele pitice albe fierbinţi sunt contaminate în acest fel, având resturi care cel mai probabil sunt similare unor mici planete telurice. Aceasta implică faptul că o proporţie similară de stele similare Soarelui nostru, precum şi stele care sunt un pic mai masive decât acesta, precum Vega şi Fomalhaut, conţin sisteme compuse din planete telurice. Această activitate de cercetare reprezintă o formă de arheologie cerească prin care se vor studia „ruinele" planetelor telurice şi/sau elementele lor constitutive după dispariţia stelei principale.

Misterul din compoziţia acestor stele este o problemă pe care am încercat să o rezolvăm de mai mult de 20 de ani. Este interesant să constatăm că acestea sunt înconjurate de sisteme planetare, probabil similare cu al nostru, având speranţa că o cercetare ulterioară mai detaliată va putea să ne ofere mai multe informaţii despre compoziţia planetelor telurice care orbitează alte stele", a spus profesorul Barstow.

Studiul evidenţiază, de asemenea, soarta finală a Pământului de peste câteva miliarde de ani, care va sfârşi prin a reprezenta o contaminare pentru Soare atunci când acesta va deveni o stea pitică albă.



Traducere de Cristian-George Podariu după scientists-riddle-celestial-archaeology, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.