Imagine satelit Jupiter - IoUna dintre cele mai mari erupţii vulcanice din sistemul solar a fost observată pe satelitul lui Jupiter, Io, de către un telescop amplasat într-un crater vulcanic pe Pământ. Pe 15 august telescopul Keck II din Mauna Kea din Hawaii a înregistrat erupţiile vulcanice de pe Io.

 

 

 

Acestea ţâşneau din fisurile din regiunea Rarog Patera de pe Io. Încălzită din cauza comprimării gravitaţionale a lui Jupiter şi a altor sateliţi naturali, Io este acoperit de vulcani care erup aproape încontinuu. "Acest eveniment intră cu uşurinţă în topul 10 a fenomenelor observate de oameni de pe Io", spune Ashlez Davies de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

„Noi încercăm să îl urmărim pe Io la fiecare ocazie, în speranţa de a vedea evenimente genul acesta,” spune Davies. „De data asta am fost norocoşi.” Erupţia a aruncat rocă topită la sute de metri deasupra suprafeţei lui Io, acoperind în total o suprafaţă de 31 de kilometri pătraţi.


Gogoaşa de plasmă

Naveta spaţială Galileo, care a vizitat sistemul Jovian între 1995 şi 2003, a fost ultima misiune de observare de la o distanţă relativ mică şi aproape constantă a activităţii de pe Io. Dar alte eforturi de monitorizare, cum ar fi programul Keck, au ajutat pentru a clarifica cât de „violentă” este Io.

Cea mai violentă erupţie observată până acum a avut loc în 2001, când observatorul Keck a văzut un val de lavă despre care se crede că s-a răspândit  pe mai multe sute de kilometri pătraţi pe suprafaţa lui Io. Iar în 2007 sonda New Horizons a observat nori imenşi de la un vulcanul Tvashar, în timp ce a zburat pe lângă Io în drum spre Pluto.

Io, un corp stâncos aproximativ de mărimea Lunii, are o gravitaţie relativ slabă şi aproape nicio atmosferă, motiv pentru care poate dezvolta erupţii vulcanice mult mai înalte decât cele pe care le vedem acum pe Pământ. Erupţiile sunt, de asemenea, mult mai intense: o singură erupţie poate elibera 5 terawaţi de energie. „Este o cantitate uimitoare de energie,” spune Davies. În ciuda diferenţelor, Io ne oferă informaţii despre vulcanismul masiv care a dominat planeta noastră în timpul primilor ani, el spune: „Io este un minunat laborator vulcanic.”

Această erupţie recentă este deosebit de oportună, deoarece a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea unei navete japoneze numită Sprint-A. Din orbita sa în jurul Pământului, sonda va fi capabilă să observe radiaţia ultravioletă extremă de la torul de plasmă al lui Io - un inel în formă de gogoaşă de particule încărcate care înconjoară planeta Jupiter şi care este alimentat de gazele care evadează din Io.

Dacă totul merge conform planului, Sprint-A ar putea obţine o imagine clară despre modul în care o erupţie afectează torul. De asemenea, am putea afla mai multe despre influenţa lui Io asupra aurorele colosale ale lui Jupiter.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului huge-lava-fountains-seen-gushing-from-jupiter-moon, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Daniel Cosovanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.