Cresterea populatieiO nouă analiză statistică arată că populaţia lumii ar putea ajunge la aproape 11 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului, potrivit unui raport ONU emis în data de 13 iunie, anul curent. Aceasta ar fi cu aproximativ 800 de milioane (8%) mai mult decât prognoza anterioară.

 

 

 

Prognoza anterioară, de 10,1 miliarde de oameni, fusese emisă în anul 2011.

Creşterea preconizată se datorează, în mare parte, creşterii natalităţii în Africa, unde ONU a anticipat, anterior, o reducere a ratei natalităţii mult mai rapidă comparativ cu situaţia înregistrată în prezent.

„Scăderea natalităţii în Africa a încetinit sau s-a oprit brusc, într-o măsură mai mare decât am anticipat anterior şi, în consecinţă, populaţia Africii va creşte", spune Adrian Raftery, de la University of Washington, profesor de statistică şi de sociologie.

Populaţia actuală a continentului african este de aproximativ 1,1 miliarde oameni şi acum se aşteaptă ca aceasta să ajungă la 4,2 miliarde până în 2100, o creştere de aproape patru ori.

Noile prognoze ale ONU utilizează metode statistice elaborate de Raftery şi colegii săi din cadrul Center for Statistics and the Social Sciences al University of Washington. Metodele îmbunătăţite de prognoză ale natalităţii, utilizate de membrii grupului de lucru, combinate cu datele actualizate obţinute de la ONU, au fost folosite pentru estimarea consecinţelor ce vor apărea pe termen lung ca urmare a schimbării ratei natalităţii în Africa, ultima estimare a populaţiei africane având loc acum doi ani.

Noutatea adusă de prognoza din acest an o reprezintă utilizarea unor date statistice care anticipează care va fi speranţa de viaţă a femeilor şi bărbaţilor în acest secol.

În alte zone ale lumii se aşteaptă schimbări mai puţin importante ale populaţiei. Europa poate înregistra o scădere mică a populaţiei din cauza ratei natalităţii care continuă să scadă, în timp ce alte naţiuni, din întreaga lume, pot înregistra creşteri modeste ale populaţiei datorită creşterii speranţei de viaţă, spune Raftery.

Studiul demografic al populaţiei lumii va continua în perioada următoare dar, în prezent, acest subiect nu se mai află pe ordinea de zi a ONU în favoarea altor probleme globale, mai urgente, inclusiv cele legate de problema sărăciei şi a condiţiilor climatice, ambele având legătura cu ritmul de creştere al populaţiei lumii, adaugă Raftery.

„Aceste noi concluzii arată că trebuie să ne îmbunătăţim politicile guvernamentale, în vederea creşterii accesului la planificarea familială şi extinderea educaţiei pentru fete, pentru a răspunde creşterii rapide a populaţiei în Africa", a spus Raftery.

ONU oferă o estimare în plus şi în minus a populaţiei lumii, incertitudinea obţinută fiind mare, valoarea minimă prognozată fiind de 7 miliarde, iar cea maximă de 17 miliarde de oameni, până la sfârşitul acestui secol.

În schimb, grupul de cercetare al University of Washington a estimat probabilităţi privind evoluţia populaţiei lumii în conformitate cu cele mai bune prognoze. „Intervalele noastre de probabilitate sunt mult mai strânse, variind de la 9 miliarde până la 13 miliarde în 2100", a declarat Raftery.

Populaţia la nivel mondial a ajuns la 7 miliarde în 2011. Ea a depăşit 6 miliarde în 1999.Traducere de George Cristian Podariu după world-population-billion, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.