Statuie budistaPare a fi un artefact dintr-un film cu Indiana Jones; o statuie budistă veche de 1.000 de ani, găsită prima dată în 1938 de către o expediţie nazistă, a fost analizată de oameni de ştiinţă, descoperindu-se astfel că este sculptată într-un meteorit.

 

 

 

Statuia budistă, descoperită de o expediţia nazistă, este făcută din meteorit, conform unui nou studiu


Descoperirile, publicate în revista Meteoritics and Planetary Science, dezvăluie că nepreţuita statuie este ataxit, o clasă rară de meteorit.

Cunoscută sub numele de Iron Man, statuia cântăreşte 10 kg şi se crede a fi reprezentarea unui hibrid stilistic între culturile budistă şi Bon prebudistă, care îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, regele budist al Nordului, cunoscut în Tibet drept Jambhala.

 

Statuie budista

Imaginea nedatată reprezintă o statuie budistă veche de o mie de ani cunoscută sub numele de Iron Man. Statuia a fost descoperită în 1938 de către o expediţie de oameni de ştiinţă germani condusă de renumitul zoolog Ernst Schäfer şi susţinută de către şeful Serviciulul de Securitate nazist, Heinrich Himmler. O echipă de la Universitatea din Stuttgart a analizat statuia şi a clasificat-o drept ataxit, o clasă rară de meteorit din fier.


Statuia a fost descoperită în 1938 de către o expediţie de oameni de ştiinţă germani, condusă de renumitul zoolog Ernst Schäfer. Expediţia a fost susţinută de comandantul nazist Heinrich Himmler, întreaga echipă fiind probabil formată din membri SS.

Schäfer avea să susţină mai târziu că a acceptat susţinerea SS pentru a avansa în ceea ce priveşte cercetarea sa ştiinţifică cu privire la viaţa în sălbăticie şi antropologia Tibetului. Cu toate acestea, istoricii consideră că sprijinul lui Himmler a fost legat de convingerea sa că originile rasei ariene ar putea fi găsite în Tibet.



Nu se ştie exact cum a fost descoperită statuia, dar se presupune că svastica de mari dimensiuni cioplită în mijlocul acesteia i-ar fi putut determina pe cei din expediţie să o ducă înapoi în Germania. Odată ajunsă în München, statuia a fost inclusă într-o colecţie privată, devenind disponibilă pentru studiu în urma unei licitaţii din 2007.

Prima echipă care a studiat originile statuii a fost condusă de dr. Elmar Buchner de la Universitatea din Stuttgart. Echipa a clasificat-o drept ataxit, o clasă rară de meteorit din fier cu un ridicat conţinut de nichel.

„Statuia a fost cioplită dintr-un fragment al meteoritului Chinga, prăbuşit în zona graniţei dintre Mongolia şi Siberia în urmă cu aproximativ 15.000 de ani”, a declarat dr. Buchner. „În timp ce primele resturi ale meteoritului au fost oficial descoperite în 1913 de către căutătorii de aur, noi credem că acest fragment a fost găsit cu multe secole în urmă.”

Meteoriţii au inspirat adoraţia multor culturi antice, de la inuiţii din Groenlanda, până la aborigenii australieni. Chiar şi astăzi unul dintre cele mai faimoase locuri de pelerinaj din întreaga lume, Mecca din Arabia Saudită, se bazează pe prezenţa acolo a Piatrei Negre (Black Stone), considerat a fi un meteorit de piatră. Echipa lui Buchner crede că Iron Man provine din cultura Bon, secolul al 11-lea.

„Statuia Omului de Fier (Iron Man) este singura ilustrare cunoscută a unei figuri umane sculptată într-un meteorit, ceea ce înseamnă că nu avem cu ce să o comparăm pentru a îi estima valoarea”, a încheiat dr. Buchner. „Numai originile sale ar putea-o face să valoreze 20.000 de dolari; totuşi, dacă estimarea noastră asupra vechimii de o mie de ani este corectă, atunci statuia ar deveni inestimabilă.”





Traducere realizată de Ana Mitran după buddhist-statue-nazi-meteorite-reveals, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.