Incalzirea globalaAnalizând date climatice din 15 zone şi folosind 1,6 miliarde de înregistrări, în unele cazuri mergând în trecut până în anul 1800, un nou studiu de amploare arată că din anii '50 până în prezent temperatura globală medie a uscatului a crescut cu aproximativ 1o Celsius.

 

 

Studiul asupra Temperaturii de Suprafaţă a Pământului Berkeley, cum a fost numit, a fost realizat de cercetători din fizică, climatologie şi statistică din California, Oregon şi Georgia (SUA), iar în echipa sa are şi un recent premiant Nobel pentru fizică, Saul Perlmutter.

Rezultatele unor studii anterioare realizate de NASA, NOAA şi Centrul Hadley, bazate pe date mult mai limitate, au fost confirmate, graficul temperaturilor fiind aproximativ similar. Scepticii atacaseră aceste cercetări motivând tehnici ad-hoc ce duc la rezultate ce nu pot fi reproduse.  Elizabeth Muller, co-fondatoare a studiului Berkeley, spune că noile rezultate vor "răcori dezbaterile asupra încălzirii globale".

Dintre concluziile studiului amintim efectul insulelor urbane, ce s-a dovedit real însă local ca răspândire. Acesta nu contribuie în mod semnificativ la creşterea de 1 grad a temperaturii medii globale, deoarece regiunile urbane ocupă sub 1% din suprafaţa totală a uscatului.

Studiul mai arată că o treime din zonele studiate arată o uşoară răcire locală în ultimii 70 de ani, în special în SUA şi nordul Europei, însă restul de două treimi au înregistrat încălziri apreciabile. Pentru o imagine cât mai completă a ceea ce se întâmplă la nivel global este întotdeauna nevoie de date din zone cât mai răspândite ca locaţie.

Aceste zone în care s-au înregistrat scăderi ale temperaturii au alimentat și reacţiile sceptice. Schimbările în temperatura globală medie au loc foarte lent, sub nivelul de percepţie al omului, iar când într-o anumită zonă avem temperaturi la fel de scăzute cu câteva zeci de ani în urmă, avem tendinţa să tragem concluzia că acest lucru se întâmplă şi la scară mai mare. Este nevoie însă de sute sau mii de staţii meteorologice care să furnizeze date pe perioade lungi pentru a realiza o analiză reală.

Studiul Berkeley nu a înregistrat şi variaţia temperaturii oceanelor, care se presupune că nu au suferit o încălzire atât de pregnantă ca uscatul. Aceasta va fi următoarea etapă de cercetare.

Mai multe amănunte puteţi găsi pe site-ul Studiului asupra Temperaturii de Suprafaţă a Pământului, www.BerkeleyEarth.org, împreună cu grafice şi filme de prezentare.

 

 

Sursa:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111021144716.htm


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.