LunaS-a făcut ceva caz în mass-media pe subiectul superlunii de astăzi, 19 martie 2011. Dar cum stau lucrurile de fapt? Este "evenimentul" aproprierii Lunii faţă de Pământ unul fără precedent? S-a mai întâmplat în trecut? Dacă da, care au fost efectele?

 

 

 

Probabil că dacă nu ar fi fost alte subiecte importante, ca efectele devastatoare ale tsunamiului din Japonia şi începerea atacurilor asupra Libiei de către aeronave italiene şi franceze, s-ar fi discutat aprins astăzi pe toate posturile despre ce ni se întâmplă din pricina faptului că Luna a îndrăznit să fie prea aproape de Pământ. Dar despre ce e vorba?

 

Luna la perigeu

Nu este nicio îndoială, Luna nu este în fiecare zi la distanţa de 356577 kilometri de Pământ. Ultima dată a fost atât de aproape în 1993. Dar fiţi liniştiţi, cel mai probabil nu se va întâmpla nimic rău. Spun probabil, pentru că evenimente care pot fi interpretate ca fiind dezastroase au loc zilnic pe Terra (cutremure de diverse magnitudini, vulcani în erupţie ori ape care îşi ies din matcă). Oamenii de ştiinţă spun că nu există niciun motiv serios de temere. În 1993 nu s-a întâmplat nimic distrugător.

 

Luna - perigeu şi apogeu

 

Luna nu are o mişcare circulară în jurul Pământului, ci descrie o elipsă care are puncte situate la 356 mii kilometri (perigeu) ori 400 mii kilometri (apogeu). Din cauza acestei diferenţe de distanţă (cam 45 mii kilometri), Luna apare de mărimi diferite, dar cum nu există element de comparaţie, diferenţa de mărime de 14% existentă în fapt este greu sesizabilă de ochiul uman.

 


Care este totuşi efectul asupra Pământului generat de apropierea rară de astăzi a Lunii?

Este binecunoscut faptul că Luna are o influenţă certă asupra suprafeţei Pământului,  din cauza forţei  gravitaţionale pe care o exercită (şi reciproca este adevărată). Astfel, în zona de influenţă a Lunii apele oceanelor vor fi cu 2-3 centimetri mai ridicate decât de obicei. Posibil ca în unele locuri să fie vorba chiar de o ridicare mai importantă (10-15 cm). Dar nu poate fi vorba de evenimente catastrofale, cum ar fi cutremure ori tsunami, care să aibă drept cauză faptul că Luna, în mişcarea ei obişnuită, se află în punctul în care distanţa faţă de Pământ este minimă.{jcomments on}

 

Citiţi şi De ce Luna nu cade pe Pământ, ca merele?, precum şi Cum ar fi Pământul fără... Lună? (1).


Puteţi comenta pe forum subiectul, unde deja este deschis un fir de discuţie pe subiectul exagerărilor din presă.

 

 

 

Bibliografie:
Science.nasa.gov
24x7newsportal.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.