Robotul Optimus, Tesla
La scara istoriei, 45 de ani nu înseamnă mare lucru. În 1980 îmi lua trei săptămâni să rulez un program de computer scris în limbajul de programare Cobol, care funcționa cu cartele perforate. Fiecare cartelă reprezenta o linie de cod și erau necesare mai multe reperforări pentru a corecta erorile. În cele din urmă, aveam un program funcțional care făcea ceva util.
Cât de repede s-au schimbat lucrurile în tehnologie... Acum telefonul meu mobil are o capacitate de procesare vastă comparativ cu mașina care procesa acel program Cobol. Cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială (IA), același telefon poate traduce instantaneu între limbi în timpul unui apel, printre multe alte funcții.
Având în vedere anunțurile spectaculoase care sunt făcute constant, la ce ne putem aștepta în 2025 în lumea tehnologiei? Iată șapte evoluții de urmărit.
1. Agenții IA își vor atinge potențialul așteptat
Nu este surprinzător că vom vedea alte progrese importante în domeniul inteligenței artificiale. Un domeniu care probabil va lua avânt este utilizarea agenților IA.
Agenții de inteligență artificială reprezintă programe inteligente cărora oamenii le atribuie obiective, iar ele găsesc cele mai bune modalități de a le atinge.
Agenții IA pot scrie cod, ceea ce ar putea avea un impact major asupra modului în care lucrează companiile de tehnologie și ar putea permite oamenilor fără abilități avansate de programare să creeze programe, aplicații sau jocuri.
De asemenea, am putea vedea fabrici auto fără oameni, conduse de roboți operați de agenți AI. Teoretic, aplicațiile pentru ipoteci ar putea fi evaluate și aprobate de tehnologia agenților. Aplicațiile de pe un smartphone ar putea fi înlocuite de o interfață bazată pe agenți care îndeplinește multiple sarcini pentru utilizator.
O combinație între tehnologia agenților și robotică ar putea fi revoluționară. Am putea ajunge la un punct în care roboții nu doar execută sarcinile oamenilor, ci și raționează și răspund direct oamenilor.
Un candidat pentru încorporarea tehnologiei agenților IA este Optimus, un robot umanoid construit de Tesla. Elon Musk a afirmat că producătorul de mașini electrice va începe să utilizeze Optimus pentru sarcini în cadrul companiei din 2025. El a adăugat că robotul ar putea fi gata pentru vânzare altor companii până în 2026.
Agenții sunt perfect adaptați pentru sarcini industriale, cum ar fi managementul de proiect. Firma de consultanță Gartner sugerează că până în 2030 aproximativ 80% dintre sarcinile de management de proiect vor fi realizate de IA.
2. Personalizare, cu ajutorul IA
În educație, accentul a fost tradițional pe programe liniare de studiu, cu puncte de intrare și ieșire predefinite care durează câțiva ani. Imaginați-vă un program de studiu adaptat unic pentru fiecare student, pe baza experienței, abilităților și capacităților acestuia. Programele de licență personalizate în jurul studentului sunt deja explorate în SUA cu ajutorul IA.
Acestea nu sunt doar personalizate în ceea ce privește conținutul și curriculumul, ci și în recunoașterea nevoilor speciale ale studentului sau chiar a stării emoționale a acestuia la un moment dat. Acest lucru poate include IA care ajustează activitățile de învățare pe baza datelor despre somnul din noaptea precedentă, colectate de un smartwatch.
Educația nu este singurul domeniu unde IA ar putea ajuta la personalizare. Firma de consultanță Accenture sugerează că firmele private vor putea să își antreneze propriile modele de limbaj mare, tehnologia din spatele chatbot-urilor AI precum ChatGPT. Acestea ar putea fi antrenate cu date specifice unor domenii de afaceri, devenind astfel mai eficiente pentru acele firme. Dar aceste companii vor avea nevoie de miliarde de date pentru asta. Vom vedea progrese în această direcție în 2025.
Modelele de limbaj mic (SLM) sunt dezvoltate pentru a îndeplini sarcini precise mai eficient. Ele nu trebuie să fie antrenate pe atât de multe date și necesită mai puțină putere de calcul. Acest lucru înseamnă că pot fi utilizate mai ușor pe dispozitive precum telefoanele inteligente, tabletele și laptopurile – fără a depinde de resurse de calcul găzduite în cloud.
3. Spre computere cuantice practice
Dezvoltările în domeniul calculului cuantic ar putea duce la mașini care pot rezolva sarcini complexe dincolo de capacitatea majorității computerelor clasice.
Cercetătorii s-au trecut rapid de la stabilirea de recorduri în ceea ce privește numărul de unități de procesare de bază, numite qubiți, la corectarea erorilor la care sunt predispuse computerele cuantice. Acesta este un pas spre computere cuantice practice care să aibă un avantaj util față de mașinile clasice.
4. Combinarea lumilor fizice și virtuale
Realitatea augmentată, realitatea virtuală și realitatea mixtă ar putea fi utilizate pe scară mai largă.
Realitatea virtuală îi introduce pe utilizatori într-o lume generată de computer.
Realitatea augmentată suprapune elemente generate de computer peste lumea reală, care rămâne vizibilă.
Realitatea mixtă se referă la un set de tehnologii imersive, inclusiv realitatea augmentată, care oferă diferite „combinații” ale lumilor fizice și virtuale.
Există deja o serie de dispozitive montate pe cap (HMD-uri) care pot susține aceste tehnologii. Acestea includ Vision Pro de la Apple și căștile Quest de la Meta.
În 2025, este probabil să vedem produse noi și îmbunătățiri din partea unor companii precum Meta, Apple.
5. Beneficiile tehnologiei blockchain
Tehnologia blockchain, care permite stocarea datelor pe o rețea de computere, este pregătită să influențeze lanțurile de aprovizionare și diverse sectoare, de la sănătate la finanțe.
Blockchain crește transparența și trasabilitatea, permițând urmărirea produselor de la origine până la consumator. De asemenea, oferă securitate îmbunătățită și eficiență sporită prin procese automatizate.
Datele pacienților din domeniul sănătății ar putea deveni mai sigure cu ajutorul tehnologiei blockchain. Schimbul de date ar putea deveni fără cusur, iar aprovizionarea cu materiale medicale ar putea fi urmărită. Tranzacțiile financiare ar putea deveni mai robuste, mai rapide și mai ieftine, iar gradul de incluziune financiară ar crește. Astfel, un grup mai larg de persoane care anterior nu aveau acces la servicii bancare sau de creditare ar putea beneficia de acestea.
6. Apariția comunicațiilor 6G
Ne vom bucura de o conectivitate mai rapidă odată cu introducerea rețelelor de comunicații wireless 6G.
Procesul de standardizare a tehnologiei 6G va începe în 2025. Stabilirea unor standarde globale clare pentru 6G și asigurarea compatibilității între rețele sunt esențiale pentru succesul acestei tehnologii.
7. Tehnologie mai avansată pentru vehicule autonome
Vehiculele autonome sunt pregătite pentru o serie de progrese. Aceste vehicule sunt clasificate pe șase niveluri, în funcție de nivelul autonomie – de la 0 (complet manual) la 5 (complet autonom).
Taxiurile autonome actuale, operate în orașe din SUA precum San Francisco, sunt la nivelul 4 (automatizare avansată a conducerii).
Acestea pot gestiona majoritatea sarcinilor de conducere fără intervenție umană, dar cu unele restricții.
În 2025, este probabil să vedem progrese spre nivelul 5. Acesta este definit ca autonomie completă și descrie vehiculele care funcționează fără nicio intervenție umană.
Mercedes va crește viteza sistemului său de conducere autonomă, Drive Pilot, în 2025, iar Tesla dezvoltă propriul Robotaxi, care ar trebui să fie disponibil „înainte de 2027”, potrivit lui Elon Musk.
Una peste alta, în 2025 ne putem aștepta ca tehnologia să execute sarcini care astăzi sunt exclusiv efectuate de oameni. Va putea finaliza diverse sarcini și va oferi rapoarte cu privire la acestea. Acest lucru va duce la o eficiență sporită și la schimbări majore în modul în care lucrăm. Vom vedea, de asemenea, tehnologii care ne îmbunătățesc petrecerea timpului liber și calitatea vieții.
Traducere și adaptare după Seven advances in technology that we’re likely to see in 2025
Autorul, Lewis Endlar, este director de program și lector la Keele Business School, Keele University, Marea Britanie