În cadrul testelor efectuate la reactorul de fuziune nucleară EAST, Institutul de ştiinţe din Hefei, provincia Jiangsu, China s-a bătut un nou record privind timpul în care a fost menţinută plasma (bazată pe hidrogen) la o temperatură de 90 de milioane de grade Celsius. Această temperatură este mai mare decât cea din centrul Soarelui, dar partea spectaculoasă a experimentului se referă la durata menţinerii unei asemenea temperaturi în cadrul reactorului menţionat.



Testele au fost efectuate, aşadar, la reactorul Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST). Reactorul are formă de covrig, acesta fiind capabil să menţină plasmă la temperaturi incredibile. Pentru a proteja pereţii reactorului, plasma este izolată, cu ajutorul unor unor câmpuri magnetice foarte puternice, în centrul reactorului.

Esenţial în astfel de experimente este durata pentru care plasma este păstrată la temperaturi ridicate, pentru că astfel se poate ajunge la o balanţă pozitivă a energiei (energia consumată este enormă, iar o perioadă lungă de funcţionare a reactorului reechilibrează balanţa şi, în final, aceasta devine pozitivă: energia produsă depăşeşte energia consumată).

Din păcate controlul plasmei la temperaturi foarte ridicate, ca cele menţionate, este foarte dificilă, dat fiind că energiile foarte ridicate generează instabilităţi greu de controlat. Dar, una peste alta, păstrarea plasmei pentru 102 secunde reprezintă un progres important.

Între timp fizicienii din Japonia şi Europa au reuşit să atingă aceeaşi temperatură, dar pentru o perioadă mult mai scurtă, de doar un minut, pe fondul temerii că s-ar putea ajunge la o topire a reactorului.

Deşi temperatura este impresionată, nu reprezintă cea mai ridicată temperatură atinsă pe Terra. Locul în care s-a produs cea mai mare temperatură, este, aţi ghicit, acceleratorul de particule de la CERN, unde s-a creat o plasmă pe bază de gluoni (particule-forţă purtătoare ale forţei tari) şi quarcuri (particule elementare, care alcătuiesc protonii şi neutronii) cu o temperatură de 10 trilioane grade Celsius.

Cercetătorii cred că pentru a produce energie în cadrul reactoarelor de fuziune mai avem de aşteptat cel puţin 10 ani.

Nu ştiţi ce este fuziunea nucleară? Citiţi articolele noastre:
»» Fuziunea nucleară. Perspective
»» Ce reprezintă fisiunea şi fuziunea nucleară?



Adaptare după: Chinese fusion test şi Chinese scientist - a step closer to an artificial sun

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.