Fizicienii de la NIST - National Institute of Standards and Technology - au proiectat un nou ceas, denumit ceasul logic cuantic, care a devenit cel mai precis ceas existent. Acest ceas este bazat pe vibraţiile naturale ale ionului de aluminiu şi a depăşit în precizie ceasul bazat pe ionul de mercur, "liderul" în materie de acurateţe până acum.

 

Denumirea ceasului vine de la faptul că împrumută tehnici folosite în calculatoarele cuantice, care rezolvă probleme folosind legile mecanicii cuantice.

Ceasul logic cuantic este foarte precis, conform fizicienilor de la NIST, pentru că este foarte puţin sensibil la câmpurile electrice şi magnetice fundamentale, precum şi la temperatură. Eroarea maximă a acestui ceas este de 1 secundă la 3,7 miliarde de ani, spre deosebire de ceasul atomic pe bază de cesiu - standardul în materie de timp - care are o eroare de 1 secundă la 100 de milioane de ani.

Utilitatea acestui ceas foarte exact este garantată de fizicieni. Pe de-o parte  s-ar putea îmbunătăţi sistemul GPS: cu cât timpul este calculat mai precis, cu atât determinarea poziţiei se face cu o mai mare acurateţe. Pe de altă parte, un ceas cu o acurateţe foarte mare poate ajuta la rezolvarea unor întrebări din fizica teoretică, cum ar fi cele privind variaţia ori nu în timp a unor constante universale, ca viteza luminii ori constanta lui Planck.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.