O rachetă Soyuz a decolat joi, după miezul nopţii, de la Sinnamary din Guyana Franceză, transportând doi sateliţi pentru sistemul de navigaţie european Galileo. Lansarea a avut loc, conform programului stabilit de Agenţia Spaţială Europeană, la 02.08 GMT.



La nouă minute după decolarea de la Centrul spaţial din Guyana (CSG), Fregat, al patrulea nivel al rachetei s-a separat şi şi-a aprins motoarele, având la bord sateliţii Sat-9 şi Sat-10, fabricaţi de compania germană OHB. Lansatorul urmează să-i plaseze pe o orbită circulară la o înălţime de 23.522 de km.

Asumat la începutul anilor 2000, programul Galileo vizează să ajute Europa să devină mai puţin dependentă de GPS-ul (Global Positioning System) american, care oferă multiple servicii în domeniul rutier, maritim etc. De-a lungul anilor programul a acumulat întârzieri din diferite motive şi din cauza costurilor prea mari.

"Desfăşurarea primei generaţii de sateliţi Galileo va costa aproximativ 7 miliarde de euro. Va fi nevoie de aproximativ 500 — 600 de milioane pentru operarea, întreţinerea şi recondiţionarea sateliţilor", a declarat Didier Faivre, directorul programului Galileo, la conferinţa de presă desfăşurată joi înainte de lansare.

În octombrie 2011 au fost lansaţi primii doi sateliţi ai programului Galileo, care va trebui să aibă cel puţin 30 de sateliţi până la punerea sa în funcţiune (dintre care unii de rezervă). Aceşti sateliţi ar trebui să devină operaţionali "la începutul anului viitor" pentru serviciile de navigaţie. În schimb Sat-4, unul dintre cei patru sateliţi 'test' lansaţi în anii 2011 şi 2012, s-a confruntat cu o defecţiune majoră şi nu va putea funcţiona în mod corect, a precizat Didier Faivre.

Oficialii ESA speră ca la sfârşitul anului 2016 să fie instalaţi 16 sateliţi, iar sistemul Galileo să poată furniza primele servicii utilizatorilor, oferind date în plus celor acordate de sistemul american GPS. Cele două sisteme nu sunt compatibile. Obiectivul Comisiei Europene este ca întreaga constelaţie de sateliţi să fie pe deplin operaţională în 2020.

Preluare de pe AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Liviu Tatu)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.