Deşeurile reprezintă o resursă preţioasă care ar putea aduce Regatului Unit zeci de miliarde de lire sterline, conform unui raport nou al Comitetului de Ştiinţă şi Tehnologie al Camerei Lorzilor din cadrul Parlamentului Regatului Unit. Raportul ,,Deşeu sau resursă? Stimularea bioeconomiei" reprezintă o solicitare pentru Guvern de a schimba opinia publică despre deşeuri şi de a le considera, mai degrabă, o oportunitate, şi nu o problemă.

 


Un academician al Universităţii din Nottingham a făcut parte din grupul de experţi ale căror cercetări au fost folosite pentru a sta la baza raportului Casei Lorzilor. Greg Tucker, profesor de biochimie a plantelor, este expert în metodele folosite pentru a descompune materialele organice, cum ar fi resturile alimentare şi resturile din agricultură, cu scopul de a produce biocombustibili precum etanolul. Cercetarea profesorului Tucker în privinţa transformării paielor de grâu în etanol apare în raportul Casei Lorzilor, care va fi studiat la cel mai înalt nivel de către guvernul britanic.

,,În prezent, bioetanolul este derivat din grâu sau din trestia de zahăr, însă preferăm utilizarea unor resturi cum ar fi paiele de grâu, deoarece aceasta nu va intra în competiţie cu producţia alimentară. Mai multe grupuri din Nottingham au ajutat, prin resursele lor, Centrul de Bioenergie Sustenabilă BBSRC (BSBEC), centru ce îşi doreşte realizarea acestui obiectiv", spune profesorul Tucker.

Priorităţile cercetării

Energia şi durabilitatea sunt zonele prioritare ale cercetărilor din cadrul Universităţii din Nottingham, care deţine echipe lidere la nivel mondial într-o sferă de domenii ce includ: biocombustibilii, bioenergia regenerabilă, conceptul de chimie verde, biologia sintetică, clădirile cu consum redus de energie, capturarea deşeurilor de carbon, securitatea alimentară globală sau depozitarea energiei.

O donaţie anunţată în luna ianuarie, în valoare de 14.300.000 de lire sterline, este folosită pentru a dezvolta Centrul de Cercetare Biologică Sintetică, care va oferi rute noi şi sustenabile pentru chimicalele importante. Finanţarea, venită din partea Consiliului de Cercetare a Biotehnologiei şi Ştiinţelor Biologice (BBSRC) şi a Consiliului de Cercetare a Ingineriei şi Ştiinţelor Fizice (EPSRC), va sprijini cercetările profesorului Nigel Minton şi a echipei sale în utilizarea biologiei sintetice pentru a proiecta microorganisme care pot fi folosite pentru producerea unor combustibili mai ecologici.

Cercetările profesorului Minton au fost făcute publice Comitetului de Tehnologie şi Ştiinţă, din cadrul Camerei Lorzilor. Acesta a ţinut o prezentare pentru Comitet în octombrie 2013.

Dezvoltarea bioeconomiei

Raportul Camerei Lorzilor a solicitat Guvernului să creeze un ,,ministru al deşeurilor'' şi să preia sarcina de a dezvolta o bioeconomie care transformă gunoiul în resurse şi în care ar apărea atât beneficii economice majore, cât şi un număr considerabil de locuri de muncă verzi.

Deşi există multe tipuri de deşeuri generate de diverse surse, ancheta Camerei Lorzilor a analizat, în mod specific, deşeurile care conţin carbon, cum ar fi resturile alimentare sau deşeurile de gaze din fabrici şi centrale energetice. În fiecare an, sunt utilizabile aproximativ 100 de milioane de tone de deşeuri care conţin carbon, iar acestea ar putea fi exploatate ca o resursă.

Folosind o tehnologie de ultimă oră, acest tip de deşeu poate fi convertit în produse de valoare precum combustibili, arome şi parfumuri, plastic, vopsea sau produse farmaceutice. Potrivit Departamentului de Afaceri, Inovare şi Competenţe, dimensiunea potenţialului acestei bioeconomii este estimată la câteva zeci de miliarde de lire sterline.

De exemplu, tehnologia are potenţialul de a produce, din deşeuri, aproape 40% din petrolul folosit în Regatul Unit. Departamentul de Transport estimează că această producţie ar valora aproximativ 2,4 miliarde de lire sterline.

O resursă valoroasă

,,Investigaţiile noastre au descoperit că Regatul Unit, care generează sute de milioane de tone de deşeuri în fiecare an, are cunoştinţele ştiinţifice necesare şi dorinţa industrială de a transforma deşeurile în avere", precizează lordul John Krebs, preşedintele Comitetului de Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Casei Lorzilor.

,,Suntem însă îngrijoraţi de faptul că Guvernul nu se foloseşte de această oportunitate; există foarte multe în risc aici, economic şi ecologic, şi se pare că niciun departament nu încearcă să preia iniţiativa. Îi cerem Guvernului să creeze un ,,ministru al deşeurilor'', 'ministru care poate să coordoneze acţiunile şi măsurile din mai multe departamente pentru a nu pierde această oportunitate; Ministrul ar trebui să asigure atât faptul că UK are potenţialul ideal pentru dezvoltarea unei bioeconomii a deşeurilor, cât și propunerea unei viziuni pe termen lung pentru a menţine aceasta bioeconomie. Rapoartele noaste arată, în mod clar, că acolo unde există deşeuri, există şi avere. Deşeurile, văzute în mod tradiţional ca o problemă, trebuie să fie văzute ca o resursă de mare valoare, o resursă care ar putea crea o economie proprie substanţială. Nu trebuie să lăsăm această oportunitate să treacă pe lângă noi", a adăugat lordul Krebs.

Comitetul de Ştiinţă şi Tehnologie are o competenţă cuprinzătoare în ceea ce priveşte aprecierea ştiinţei şi a tehnologiei; examinează atent măsurile guvernamentale prin întreprinderea unor anchete interdepartamentale printr-o gamă de activităţi diverse.



Traducere de Marian Curuescu după wealth cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.