non-latinÎn numele diversităţii culturale, ICANN - entitatea diriguitoare a politicilor pentru numele de domenii în Internet  - va lua foarte probabil o decizie ce va influenţa relaţia a sute de milioane de oameni cu reţeaua informatică globală. Consiliul director al ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) este pe punctul să ia o decizie în urma căreia pe viitor va fi posibilă scrierea numelor de domenii şi cu caractere non-latineşti. Astfel, vor putea fi folosite caractere chirilice, ideograme chinezeşti ori japoneze, sau litere din alfabetele arab, grecesc ori hindi.
Efectul va fi unul extrem de benefic pentru sute de milioane de oameni de pe glob care nu cunosc decât limba maternă. Aceştia vor putea naviga mai uşor pe Internet şi chiar vor fi capabili să creeze situri web în limba pe care o cunosc. Statisticile arată că din cele 1,6 miliarde de utilizatori de Internet ai planetei, mai bine de jumătate sunt la origine vorbitori ai unei limbi al cărei alfabet foloseşte caractere non-latineşti.

 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute în capitala Coreei de Sud, Seul, preşedintele ICANN, Peter Dengate Thrush, a afirmat că "vorbim despre cea mai mare modificare de natură tehnică de la apariţia Internetului, acum 40 de ani." Dacă rezoluţia ce va fi supusă aprobării în Consiliul Director al ICANN vineri, 30 octombrie, va fi aprobată, primele nume de domenii scrise cu caractere non-latineşti vor putea fi folosite undeva la jumătatea anului viitor.


Sursa: AICI.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro