Uniunea Europeană şi România au pus piatra de temelie a unui centru de cercetare care va găzdui cel mai puternic laser din lume. „Proiectul este de o importanţă deosebită nu numai pentru România, ci şi pentru întreaga Europă" - Johannes Hahn.
Aceasta a fost declaraţia comisarului european pentru politică regională menţionat, Johannes Hahn, la o conferinţă de presă alături de prim-ministrul României, Victor Ponta. „Tehnologia sa de vârf va fi folosită de către cercetătorii din întreaga lume", a adăugat el.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi Comisarul European pentru politică regională, Johannes Hahn, discută în Parlamentul European de la Strasbourg în data de 15 ianuarie 2013. Uniunea Europeană şi România au pus piatra de temelie a unui centru de cercetare care va găzdui cel mai puternic laser din lume.
Cunoscut sub numele de „Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" (ELI-NP), centrul de cercetare va servi ca un laborator pan-european ce va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii.
ELI-NP este cel mai important proiect de cercetare din cele mai noi state membre ale Uniunii Europene şi va crea locuri de muncă şi va „transforma exodul de creiere într-o circulaţie de creiere" în regiune, a subliniat Hahn.
„Este pentru prima dată când fondurile structurale vor finanţa un proiect de infrastructură privind cercetarea de bază", a adăugat el, subliniind că UE a alocat 150 milioane de euro (199,9 milioane dolari) pentru acesta.
Aproximativ 40 de instituţii academice şi de cercetare, din cele 13 state membre ale UE, sunt implicate în acest program care include şi ceilalţi doi piloni de bază din Republica Cehă şi Ungaria.
Traducere de George-Cristian Podariu după romania-eu-world-powerful-laser cu acordul editorului